Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Widzisz to na piersi z kurczaka? Lepiej jej nie kupuj

203

Przy zakupie obojętnie jakiego mięsa należy być zawsze bardzo ostrożnym. Przy wyborze piersi z kurczaka powinno się zwrócić uwagę na jeden szczegół, którego obecność nie oznacza nic dobrego.

Widzisz to na piersi z kurczaka? Lepiej jej nie kupuj
Takiej piersi z kurczaka nie kupuj (Getty Images)

Mięso z kurczaka jest prawdopodobnie najchętniej wybieranym mięsem, szczególnie przez osoby, które dbają o zdrową dietę i to, by mieć szczupłą sylwetkę. Przygotowanie piersi z kurczaka jest banalnie proste, a w sieci można znaleźć całe mnóstwo ciekawych przepisów z jej wykorzystaniem. Jednak zanim kupimy w sklepie pierś z kurczaka, warto najpierw przyjrzeć jej się dwa razy. Już wyjaśniamy dlaczego. 

Dlaczego nie warto kupować piersi z kurczaka z białymi paskami?

Przy wyborze w sklepie piersi z kurczaka, podobnie jak każdego innego mięsa, należy być szczególnie czujnym. Jeśli na surowej piersi z kurczaka zauważysz białe paski, lepiej odłóż ją z powrotem do lodówki i poszukaj lepszego kawałka. Owe pręgi to bowiem nic innego jak tłuszcz, czego dowiedli specjaliści z Uniwersytetu Oksfordzkiego. Okazuje się, że taka pierś będzie zawierała nawet 200 proc, więcej tłuszczu niż ta, która białych pasków nie posiada. Większa zawartość tłuszczu automatycznie będzie oznaczała mniejszą zawartość cennego dla organizmu białka. 

To szybki wzrost kurcząt wywołuje dysmorfię mięśni, która z kolei powoduje, że w mięsie jest znacznie mniej składników odżywczych, a na piersiach powstają wyżej wspomniane białe pręgi. Ponadto okazuje się, że taki kawałek będzie zdecydowanie bardziej twardy i nie będzie tak dobrze wchłaniał przypraw, co przekłada się automatycznie na gorszy smak. Specjaliści uspokajają jednak, że piersi z kurczaka z białymi paskami nie są w żadnym stopniu szkodliwe dla człowieka, a jedynie mniej odżywcze i smaczne. 

Hodowcy muszą przestrzegać pewnych norm

Niewątpliwie jednak piersi z kurczaka warto kupować na niewielkich stoiskach, które zajmują się wyłącznie sprzedażą mięsa, niż w dużych marketach. Lecz polscy hodowcy za każdym razem uspokajają, że ich drobiowe mięso musi spełnić wszelkie europejskie normy, które wykluczają m.in. podawanie antybiotyków w celu przyspieszenia wzrostu kurcząt. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Jak prawidłowo rozmrozić mięso?
Autor: ORY
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Smutny widok na Narodowym. Tak wyglądają trybuny podczas meczu z Maltą
Zawodnik KSW aresztowany ws. zabójstwa w Miasteczku Wilanów
Bomby w salonie Tesli! Rośnie fala ataków na firmę Muska
Nie żyje znana architektka. Zaprojektowała słynny blok z czasów PRL
Kiedy wystawić oleandry na dwór? Wielu robi to za wcześnie
Zagrają przeciwko Polakom. W ich kodeksie są mocne punkty
Ta plaża jest pełna bursztynów. Istny raj dla poszukiwaczy
Wygląda jak po bójce. Znany piłkarz poruszył sieć swoim zdjęciem
Kupiła "rasowego" psa po taniości. Oto, co z niego wyrosło
Kiedy siać astry do gruntu? Nie przegap terminu
Po alkoholu prowadził prom na Odrze. Beztroski 44-latek został zatrzymany przez policję
Ptasia grypa u owcy. Pierwszy przypadek w Wielkiej Brytanii
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić