o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
EKO
|

Wielkanoc. Jajka faszerowane. Magda Gessler zdradza przepis

0
Podziel się

Kto lepiej wie, jakie potrawy lubią Polacy, niż najbardziej znana restauratorka w naszym kraju? Magda Gessler nie wyobraża sobie świąt bez jajek faszerowanych. Do ich przygotowania wystarczą składniki, które zakupimy w każdym sklepie spożywczym.

Wielkanoc. Jajka faszerowane. Magda Gessler zdradza przepis
Magda Gessler zdradza przepis na jajka faszerowane. (AKPA)
bDUmUduJ

Jajka faszerowane to jedna z potraw, które tradycyjnie znajdują się na polskim stole w okresie świąt wielkanocnych. Magda Gessler proponuje dodać do niej jeden nietypowy składnik – jadalny bratek. Taki dodatek z pewnością nie tylko zachwyci naszych gości, ale sam w sobie będzie stanowić ozdobę.

Przepis na jajka faszerowane wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 3-4 jajka na twardo
bDUmUduL
  • 2 żółtka jaj
  • kostka masła
  • cztery pieczarki
bDUmUduR
  • pęczek koperku
  • garść czarnego pieprzu
  • garść soli
  • 2-3 gałązki bukszpanu
bDUmUduS
  • pęczek szczypiorku
  • rzeżucha
  • opcjonalnie: jadalne bratki
bDUmUduT

Przepis na jajka faszerowane wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania:

  • Ubij ćwierć kostki masła z dwoma żółtkami. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka. Możesz przyciemnić ich skorupki poprzez gotowanie z łupinami orzechów.
  • Zetrzyj wcześniej umyte i obrane pieczarki na tarce tak, aby uzyskać farsz. Następnie usmaż je na patelni z wykorzystaniem połowy kostki masła.
  • Wyjmij już ugotowane jajka i odstaw do zimnej wody, aby nieco ostygły. Następnie zdecydowanym ruchem podziel je na dwie równe połowy.
bDUmUduU
  • Delikatnie wyjmij jajka ze skorupek tak, aby te nie zostały uszkodzone.
  • Posiekaj jajka na drobne kawałeczki, a następnie zmieszaj z masłem z jajkami oraz pieczarkami. Farsz umieść w skorupkach, wcześniej doprawiając koperkiem.
  • W dzień Święta Wielkiej Nocy usmaż jajka w skorupkach (farszem do góry) na masełku. W międzyczasie ułóż na talerzu gałązki bukszpanu oraz szczypior - ułożysz na nich już gotowe skorupki z farszem.

Przypraw jajka solą i pieprzem. Dodaj odrobinę rzeżuchy, a na samym końcu ozdób każdą sztukę małym jadalnym fiołkiem.

Zobacz także: Zobacz też: Magda Gessler: "Sharon Stone napisała poezję o moim barszczu"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDUmUdvm
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(0)
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić