Wielkanocne jaja w skorupkach według Magdy Gessler. Ten przepis szokuje

2

Polska tradycja wielkanocna to nie tylko gotowane na twardo jaja w majonezie. Jak sięgnąć do staropolskich przepisów i podkręcić je na współczesną modłę podpowiada Magda Gessler. Tym razem słynna restauratorka prezentuje przepis na podsmażany farsz.. w skorupkach.

Wielkanocne jaja w skorupkach według Magdy Gessler. Ten przepis szokuje
Wielkanocne jaja z przepisu Magdy Gessler (AKPA, Adobe Stock)

Ten przepis może zaskoczyć tradycjonalistów. Popularna restauratorka zamiast gotowanych na twardo jaj proponuje smażyć je w panierce i w skorupkach.

Tajemnicą przepisu jest sposób precyzyjnego przecinania jaj po ugotowaniu, tak aby skorupki nie zostały uszkodzone.

Jaja po polsku według Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 9 jaj
  • 50 g masło
  • 30 g prawdziwki suszone
  • koperek mały pęczek
  • 150 g bułka tarta
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Baba wielkanocna. Co o niej wiemy?

Jaja po polsku według Magdy Gessler. Sposób przygotowania:

  • Grzyby moczymy z wyprzedzeniem. Najlepiej dobę przed. Odsączamy, siekamy na drobno, doprawiamy sola i pieprzem i dusimy na maśle.
  • Jaja (koniecznie dobrej jakości, z gospodarstwa lub kupione z wolnego chowu). gotujemy na twardo. Jedno zostawiamy, będzie potrzebne surowe do masy.
  • Nie obieraj jajek. Przetnij je wzdłuż nożem z piłką i wyjmij ugotowane jajko łyżeczką ze skorupki. Nie wyrzucaj połówek skorupek. Posłużą jako naczynia na farsz.
  • Jajka siekamy na drobno i łączymy z grzybami. Dodaj do masy posiekany koperek i stopione, ostudzone masło. Wbij surowe jajo do farszu i wymieszaj. Przypraw do smaku. Napełniaj farszem skorupki jaj. Panieruj w bułce tartej (od strony farszu.
  • Smaż na rozgrzanym maśle całe połówki (wraz ze skorupką). Podawaj zimne lub ciepłe.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić