Kuchnia inflacyjna: pomysł na prosty obiad. Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń

6

Minimum pracy i gwarancja zadowolenia — oto przepis na kotlety z jajek według receptury Koła Gospodyń z małopolskiego Buczkowa. Jest to danie idealne dla wegetarian i wszystkich, którzy szukają przepisu na prosty, tani, bezmięsny obiad. Kotlety świetnie komponują się z nowalijkami!

Kuchnia inflacyjna: pomysł na prosty obiad. Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń
Kotlety z jajek według swojskiego przepisu (Pixabay, misskursovie2013)

Nasze babcie doskonale wiedziały, jak gotować, tworząc ''coś z niczego''. W związku z inflacją, która przypomina o sobie szczególnie podczas zakupów w sklepie spożywczym, warto poznać przepisy takie, jak ten, prosto od Koła Gospodyń Wiejskich z małopolskiego Buczkowa.

Kotlety z jajek to pomysł na tani i smaczny obiad jarski, dzięki któremu zapełnimy brzuch, a jednocześnie nie opróżnimy portfela. Danie doskonale sprawdzi się w wiosennym jadłospisie. Nie wierzysz? Przekonaj się osobiście!

Przyrządzenie kotletów jest bardzo proste. Wystarczy przygotować kilka składników, które prawdopodobnie masz już w kuchni, obędzie się więc bez większych zakupów!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ziemniaczane szpary

Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń — składniki

  • 6 jajek
  • mała bułka (najlepiej kajzerka),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • cebula,
  • zielenina: koperek, szczypiorek lub natka z pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia.

Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń — sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę (lub inną bułkę) namocz w mleku. W tym czasie pokrój drobno cebulę, a następnie podsmaż ją na złoty, rumiany kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
  2. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek i zmiel w maszynce z bułką oraz podsmażoną cebulą. Potem dodaj do masy jedno surowe jajko, sól, pieprz i zieleninę.
  3. Dokładnie wymieszaj składniki, tak by masa miała jednolitą konsystencję.
  4. Z powstałej masy uformuj w dłoniach niewielkie kotlety. Następnie panieruj je w bułce tartej z obu stron i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu (z obu stron).

I gotowe! Kotlety możesz podać np. z miksem sałat lub warzywami. Stworzą też doskonały duet z nowalijkami, dlatego warto je przygotować właśnie wiosną.

Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić