Papieska kremówka. Idealną zrobisz w domu

Papieskie kremówki to deser, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i smakuje wszystkim łasuchom. Okazuje się jednak, że aby spróbować ciastek według oryginalnej receptury, nie trzeba jechać aż do Wadowic. Zdradzamy przepis na idealne kremówki, które bez problemu każdy z łatwości przyrządzi w swojej kuchni.

papieska kremówkapapieska kremówka
Źródło zdjęć: © wikimedia commons

Papieskie kremówki, choć z wyglądu mogą wydawać się całkiem niewinne, są kaloryczną bombą. Choć kruche ciasto i puszysta, lekka masa mogą sugerować, że to deser typu "light", lepiej uważać, szczególnie gdy mamy problem z poziomem cukru we krwi lub chcemy kontrolować wagę.

Jeśli jednak zdecydujemy się zaszaleć, warto sławny deser przygotować w domu. Jego wykonanie jest o wiele prostsze niż nam się wydaje, a wyjątkowości papieskiej kremówce dodaje... ocet.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Papieskie kremówki. Potrzebne składniki:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 25 dag masła
  • 100 ml wody
  • łyżka octu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • litr mleka
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Papieskie kremówki. Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąką przez sito na stolnicy i połącz ja z masłem. Całość zamiast wyrabiać siekaj nożem tak, by połączyć składniki.
  • Gotowe ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na płasko. Upiecz w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
  • Następnie przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną i utrzyj ją w misce z 3 żółtkami i cukrem. Dolej niecałą szklankę mleka i mieszaj, dodając mąkę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Zagotuj resztę mleka i powoli wlewaj do niego masę, cały czas mieszając. W ten sposób zrobisz idealny budyń do kremówek.
  • Tuż przed zagotowaniem masy zdejmij ją z ognia i odstaw do ostygnięcia. Dodaj dwa kolejne żółtka i wymieszaj.
  • Białka (wystarczą dwa) ubij na sztywno i połącz z masą budyniową, gdy ostygnie.
  • Masę wyłóż na jedną części ciasta w brytfance. Na górę połóż drugi płat, całość wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby stężała.
  • Posyp cukrem pudrem, podawaj pocięte na duże kwadraty.
Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada