Papieska kremówka. Idealną zrobisz w domu

Papieskie kremówki to deser, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i smakuje wszystkim łasuchom. Okazuje się jednak, że aby spróbować ciastek według oryginalnej receptury, nie trzeba jechać aż do Wadowic. Zdradzamy przepis na idealne kremówki, które bez problemu każdy z łatwości przyrządzi w swojej kuchni.

papieska kremówkapapieska kremówka
Źródło zdjęć: © wikimedia commons

Papieskie kremówki, choć z wyglądu mogą wydawać się całkiem niewinne, są kaloryczną bombą. Choć kruche ciasto i puszysta, lekka masa mogą sugerować, że to deser typu "light", lepiej uważać, szczególnie gdy mamy problem z poziomem cukru we krwi lub chcemy kontrolować wagę.

Jeśli jednak zdecydujemy się zaszaleć, warto sławny deser przygotować w domu. Jego wykonanie jest o wiele prostsze niż nam się wydaje, a wyjątkowości papieskiej kremówce dodaje... ocet.

Papieskie kremówki. Potrzebne składniki:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 25 dag masła
  • 100 ml wody
  • łyżka octu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • litr mleka
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierś z kurczaka z boczkiem i sosem z suszonych pomidorów

Papieskie kremówki. Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąką przez sito na stolnicy i połącz ja z masłem. Całość zamiast wyrabiać siekaj nożem tak, by połączyć składniki.
  • Gotowe ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na płasko. Upiecz w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
  • Następnie przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną i utrzyj ją w misce z 3 żółtkami i cukrem. Dolej niecałą szklankę mleka i mieszaj, dodając mąkę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Zagotuj resztę mleka i powoli wlewaj do niego masę, cały czas mieszając. W ten sposób zrobisz idealny budyń do kremówek.
  • Tuż przed zagotowaniem masy zdejmij ją z ognia i odstaw do ostygnięcia. Dodaj dwa kolejne żółtka i wymieszaj.
  • Białka (wystarczą dwa) ubij na sztywno i połącz z masą budyniową, gdy ostygnie.
  • Masę wyłóż na jedną części ciasta w brytfance. Na górę połóż drugi płat, całość wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby stężała.
  • Posyp cukrem pudrem, podawaj pocięte na duże kwadraty.
Wybrane dla Ciebie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"