Papieska kremówka. Idealną zrobisz w domu

24

Papieskie kremówki to deser, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i smakuje wszystkim łasuchom. Okazuje się jednak, że aby spróbować ciastek według oryginalnej receptury, nie trzeba jechać aż do Wadowic. Zdradzamy przepis na idealne kremówki, które bez problemu każdy z łatwości przyrządzi w swojej kuchni.

Papieska kremówka. Idealną zrobisz w domu
papieska kremówka (wikimedia commons)

Papieskie kremówki, choć z wyglądu mogą wydawać się całkiem niewinne, są kaloryczną bombą. Choć kruche ciasto i puszysta, lekka masa mogą sugerować, że to deser typu "light", lepiej uważać, szczególnie gdy mamy problem z poziomem cukru we krwi lub chcemy kontrolować wagę.

Jeśli jednak zdecydujemy się zaszaleć, warto sławny deser przygotować w domu. Jego wykonanie jest o wiele prostsze niż nam się wydaje, a wyjątkowości papieskiej kremówce dodaje... ocet.

Papieskie kremówki. Potrzebne składniki:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 25 dag masła
  • 100 ml wody
  • łyżka octu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • litr mleka
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pierś z kurczaka z boczkiem i sosem z suszonych pomidorów

Papieskie kremówki. Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąką przez sito na stolnicy i połącz ja z masłem. Całość zamiast wyrabiać siekaj nożem tak, by połączyć składniki.
  • Gotowe ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na płasko. Upiecz w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
  • Następnie przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną i utrzyj ją w misce z 3 żółtkami i cukrem. Dolej niecałą szklankę mleka i mieszaj, dodając mąkę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Zagotuj resztę mleka i powoli wlewaj do niego masę, cały czas mieszając. W ten sposób zrobisz idealny budyń do kremówek.
  • Tuż przed zagotowaniem masy zdejmij ją z ognia i odstaw do ostygnięcia. Dodaj dwa kolejne żółtka i wymieszaj.
  • Białka (wystarczą dwa) ubij na sztywno i połącz z masą budyniową, gdy ostygnie.
  • Masę wyłóż na jedną części ciasta w brytfance. Na górę połóż drugi płat, całość wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby stężała.
  • Posyp cukrem pudrem, podawaj pocięte na duże kwadraty.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić