Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|
aktualizacja

Wyjątkowy paprykarz z przepisu Roberta Makłowicza

8
Podziel się:

Robert Makłowicz podzielił się przepisem na wyjątkowe, węgierskie danie. Paprykarz jest bardzo prosty, ale smaczny i treściwy. Idealny na obiad.

Wyjątkowy paprykarz z przepisu Roberta Makłowicza
Przepis Roberta Makłowicza. (AKPA, Pixabay)

Paprykarz, który wykonał Robert Makłowicz, nie jest tym, który kojarzy większość Polaków - z ryby, ryżu i koncentratu pomidorowego. Jest to doskonałe obiadowe danie kuchni węgierskiej. To rodzaj gulaszu z papryki, który można podać w wersji wegetariańskiej, ale można także urozmaicić dodatkiem mięsa.

Paprykarz. Potrzebne składniki:


  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 80 dag ziemniaków
  • 40 dag boczniaków
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz

Paprykarz. Potrzebne składniki:

  • cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij w garnku na maśle
  • ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki
  • boczniaki oczyść i pokrój na kawałki
  • cebulę zestaw z ognia, posyp zmieloną papryką i dokładnie wymieszaj
  • do garnka dodaj pokrojone ziemniaki oraz boczniaki
  • wszystko wymieszaj, podlej wodą i duś na niedużym ogniu (do zmięknięcia ziemniaków)
  • do potrawy dodaj trochę soli i pieprzu i duś, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie
  • śmietanę wymieszaj z mąką, żeby nie było grudek
  • śmietanę rozprowadź z częścią gorącego sosu z paprykarza, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj

Gotowe. Smacznego! Do paprykarza można także dodać boczek, podsmażoną kiełbasę lub kawałki podsmażonego mięsa.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
Syty
3 dni temu
Maslo maslane jak 2 x 3 i 3 x 2 .
Slowianka
3 dni temu
Skad nazwa paprykarz skoro papryka nie jest głównym składnikiem a jedynie poboczną przyprawą?
Miel
4 dni temu
Jaki kucharz taki paprykarz
mee
5 dni temu
Serio? Makłowicz powiedział "do paprykarza" czy dziennikarzyna?
Okrakiem
5 dni temu
"Paprykarz szczeciński" ma tyle wspólnego z paprykarzem co "parówki cielęce" z cielęciną
waldi
5 dni temu
Forma "do paprykarza" jest zarezerwowana dla człowieka zajmującego się papryką. Jeśli piszemy o potrawie, należy użyć "do paprykarzu".
Wow
5 dni temu
Jaki kucharz taka potrawa a z innej beczki czy Makłowicz przypala wode na herbatę?
Kuchara
5 dni temu
Paprykarz? A gdzie w składnikach papryka???
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić