Zupa kalafiorowa. Przepis na jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych

Nie masz pomysłu, co podać na obiad, kolację lub nawet lunch? Idealnym rozwiązaniem będzie zupa kalafiorowa. Stanowi nie tylko prawdziwą bombę witaminową, lecz także rozgrzewa organizm i dosłownie rozpływa się w ustach. Tłumaczymy krok po kroku, jak ją przygotować.

Zupa kalafiorowa jest łatwa w przygotowaniu, a do tego wyśmienicie smakujeZupa kalafiorowa jest łatwa w przygotowaniu, a do tego wyśmienicie smakuje
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zupę kalafiorową można podawać w różnych wariantach – na przykład w formie kremu. Do jej przygotowania wystarczą podstawowe warzywa, które z pewnością nabędziesz w miejscowym sklepie spożywczym. Miej w pogotowiu także blender, tym sprzętem będzie ci najwygodniej je zmiksować.

Przepis na zupę kalafiorową. Potrzebne składniki:

  • duży kalafior
  • łyżka kminku
  • cztery łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżki tymianku
  • ząbek czosnku
  • jedna łodyga selera
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2/3 szklanki śmietanki 18-procentowej
  • pęczek natki pietruszki


  • jedna cebula

Przepis na zupę kalafiorową. Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyj i pokrój kalafior na mniejsze części. Następnie umieść różyczki kalafiora w naczyniu żaroodpornym, nacierając dwiema łyżkami oliwy z oliwek, tymiankiem oraz kminkiem.
  • Piecz różyczki kalafiora w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza. Wyjmij je po upływie 15 minut, kiedy staną się zarumienione.
  • Umyj, obierz, a następnie drobno posiekaj cebulę, ząbek czosnku i seler. Posmaruj patelnię pozostałymi dwiema łyżkami oliwy z oliwek, a kiedy się nagrzeje, zacznij smażyć na niej tak przygotowane warzywa.
  • Przygotuj bulion warzywny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodaj do niego podpieczone wcześniej różyczki kalafiora, cebulę, czosnek oraz seler. Całość zmiksuj.
  • Dodaj do zupy odrobinę śmietany, aby osiągnąć odpowiadającą ci konsystencję i znowu zmiksuj. Umyj i posiekaj natkę pietruszki, a następnie przypraw nią gotowe już danie.

Zupę kalafiorową należy spożywać na ciepło albo gorąco. Jeśli zostały ci jakieś małe kawałki tego warzywa, możesz podpiec je w piekarniku, a następnie dorzucić do zupy. Dobrym pomysłem będą także grzanki.

Zobacz też: Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewa oraz wzmacnia odporność

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop