Żurek "last minute". Zdążysz, zanim przyjdą goście

4

Żurek nie wyszedł, albo zabrakło czasu, by go przygotować? Nic straconego. Przedstawiamy przepis na wielkanocny żurek "last minute". Przyrządzisz go błyskawicznie, a domownicy i goście będą zachwyceni.

Żurek "last minute". Zdążysz, zanim przyjdą goście
Przepis na żurek last minute (Getty Images, Bartosz Luczak)

Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Jego przygotowanie może wydawać się trudne, ale z odpowiednim przepisem poradzisz sobie w parę chwil i zdążysz ugotować tę pyszną zupę jeszcze zanim do domu zjadą się goście.

Przepis na żurek "last minute". Potrzebne składniki

  • 1 l wody
  • 300 ml zakwasu
  • 250 g białej kiełbasy
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml śmietany kremówki
  • Majeranek
  • Olej do smażenia
  • Pieprz, sól

Przepis na żurek "last minute". Sposób przygotowania

  • Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oleju.
  • Wodę wlej do dużego garnka, dodaj białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe.
  • Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
  • Wyjmij kiełbasę, dodaj podsmażoną cebulkę i boczek oraz zakwas.
  • Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  • Do żurku dodaj śmietanę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dorzuć kiełbasę pokrojoną na plasterki dowolnej grubości.
  • Przed nalaniem zupy na talerzach ułóż przekrojone na pół jajko.

Dla zaostrzenia smaku do zupy można dodać tarty chrzan. Niektórzy żurek podają także z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Zobacz także: Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić