Kiedy trzeba płacić za wizytę na SOR? Ministerstwo wyjaśnia

Pogotowie karetka ambulansKiedy trzeba zapłacić za wizytę na SOR? Jest wyjaśnienie ministerstwa
Źródło zdjęć: © Materiały WP | Adobe

Czy pacjent znajdujący się w stanie zagrożenia życia może nie zostać przyjęty na SOR? Czy istnieją sytuacje, w których chory musi zapłacić za świadczenia otrzymane na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym? Sytuację stara się wyjaśnić Ministerstwo Zdrowia.

Starający się o pomoc medyczną na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym (SOR) mogą przeżyć niemiłe zaskoczenie, gdy zostaną poproszeni o uiszczenie opłaty za wykonane usługi. W jakiej sytuacji placówka może nas poprosić o zwrot kosztów leczenia? Obowiązujące zasady postanowiło wyjaśnić Ministerstwo Zdrowia.

Kiedy trzeba zapłacić za wizytę na SOR? Jest wyjaśnienie ministerstwa

Jeśli chory znajduje się w sytuacji zagrażającej życiu, SOR nie może odmówić pacjentowi udzielenia świadczenia zdrowotnego. Chory może liczyć na bezpłatną opiekę, o ile posiada prawo do opieki zdrowotnej zgodnie z ustawą o świadczeniach.

Wiceminister zdrowia Waldemar Kraska w odpowiedzi na interpelacją posłów Konfederacji wyjaśnił, że przepisy nie zezwalają na uregulowanie tej kwestii i wprowadzenie odpłatności za świadczenia udzielane na SOR-ach - informuje portal rynekzdrowia.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo


WIDEO
“PiS to rak polskiej duszy”. Prof. Matczak o marszu 4 czerwca

O co chodzi? Zdaniem posłów Konfederacji, ustawa sugeruje bezpłatność świadczeń niezależnie od posiadania ubezpieczenia zdrowotnego przez pacjenta. Wiceminister Kraska w swojej odpowiedzi wyjaśnił jednak, że SOR to tylko część szpitala, która oferuje pomoc chorym znajdującym się w stanie nagłego zagrożenia życia.

Bezpłatne świadczenia tylko dla ubezpieczonych?

Zgodnie z polskim prawem, na bezpłatną opiekę zdrowotną, finansowaną z budżetu państwa, mogą liczyć pacjenci z ubezpieczeniem zdrowotnym. W razie braku takiego ubezpieczenia, szpitale i poradnie są zobowiązane do żądania zwrotu kosztów, zgodnie z art. 50 ust. 11 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej.

Przedstawiciele Konfederacji stoją na stanowisku, że w tej sytuacji kwestia odpłatności za świadczenia udzielane na SOR nie jest wystarczająco uregulowana w przepisach.

"Pomoc medyczna w szpitalnym oddziale ratunkowym musi być udzielona każdemu, niezależnie od posiadania przez niego statusu osoby ubezpieczonej" - napisali posłowie w swojej interpelacji, powołując się na art. 68 Konstytucji RP, który gwarantuje każdemu "prawo do ochrony zdrowia".

Konfederacja przytoczyła też art. 33 ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym. Nakazuje on SOR-om udzielenie niezbędnych świadczeń opieki zdrowotnej pacjentowi urazowemu, pacjentowi urazowemu dziecięcemu lub osobie w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego bez zbędnej zwłoki.

Posłowie powołali się też na art. 12 pkt 7 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej, zgodnie z którym przepisy tej ustawy nie naruszają przepisów dotyczących świadczeń opieki zdrowotnej udzielanych bezpłatnie, niezależnie od uprawnień wynikających z ubezpieczenia zdrowotnego, w tym na podstawie ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym.

Parlamentarzyści doszli zatem do wniosku, że "taka treść normy prawnej sugeruje bezpłatność tych świadczeń niezależnie od posiadania przez danego pacjenta ubezpieczenia". Co na to Ministerstwo Zdrowia?

Zgodnie z odpowiedzią Waldemara Kraski, jednostki Państwowego Ratownictwa Medycznego mają obowiązek udzielenia świadczenia każdej osobie w sytuacji zagrożenia życia, niezależnie od jej statusu prawnego, obywatelstwa lub prawa do świadczeń.

Wiceminister zdrowia wyjaśnił, że ustawodawca wprowadził ograniczenia w zakresie bezpłatnego dostępu pacjentów do świadczeń opieki zdrowotnej w ramach SOR. Mogą na nie liczyć tylko osoby posiadające prawo do świadczeń, czyli pacjenci ubezpieczeni.

"W związku z powyższym wskazać należy, iż świadczenia w szpitalnym oddziale ratunkowym są udzielane bezpłatnie osobom posiadającym prawo do świadczeń opieki zdrowotnej w rozumieniu ustawy o świadczeniach" - podsumował Kraska.

Wybrane dla Ciebie