aktualizacja 

Czyści tętnice jak miotła. Tania ochrona przed udarem mózgu

17

Warzywa kapustne są bogatym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Nie bez powodu te pyszne jarzyny uchodzą za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Jak wynika z najnowszych badań, niektóre z nich znacznie obniżają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Warzywa kapustne chronią przed udarem mózgu
Warzywa kapustne chronią przed udarem mózgu

Naukowcy z Uniwersytetu Australii Zachodniej w Crawley przeprowadzili badania pod kątem wpływu warzyw kapustnych na funkcjonowanie naszego układu krwionośnego. Ich wyniki opublikowano na łamach "Journal of the American Heart Association". Eksperci postanowili sprawdzić zależność między regularnym spożywanie, kalafiora, brukselki i brokułów a kondycją zdrowotną tętnicy szyjnej. Grubość ścianek tego naczynia tętniczego wpływa na stopień ryzyka wystąpienia poważnych chorób, takich jak zawał serca i udar mózgu. W badaniach wzięło udział 945 kobiet po 70. roku życia.

Uczestniczki eksperymentu naukowego poddały się badaniom ultrasonograficznym i wypełniły kwestionariusze, w których odpowiadały na pytania dotyczące swojego codziennego sposobu odżywiania. Australijscy naukowcy mieli na celu zbadanie obecności blaszek miażdżycowych w tętnicy szyjnej. Jak się okazało kobiety sięgające codziennie po warzywa kapustne miały mniej zanieczyszczone tętnice szyjne. Wnętrze naczyń tętniczych kobiet z dietą bogatą w tego rodzaju produkty było szersze o około 0,5 mm.

Ta pozornie niewielka różnica w grubości ścianek tętnic obniża ryzyko udaru mózgu nawet o 20 proc. W profilaktyce udaru najskuteczniejsze okazało się jedzenie brokułów, brukselki i kalafiora.

"Po wzięciu pod uwagę stylu życia, czynników ryzyka chorób układu krążenia (w tym leków), a także innych rodzajów warzyw i nawyków żywieniowych, wyniki nadal wskazywały na ochronny wpływ warzyw z rodziny kapustnych na grubość ścianek tętnicy szyjnej" - powiedział jeden z autorów badań dr Lauren Blekkenhorst.

Zdaniem badacza, eksperci żywieniowi komponując dietę, powinni wziąć pod uwagę, jakie korzyści zdrowotne płyną ze spożywania tego rodzaju warzyw. Pomimo tego, że badania zostały przeprowadzone wyłącznie na kobietach, dieta bogata w warzywa kapustne może chronić przed zwałem i udarem również mężczyzn.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić