Dla mózgu nie ma nic lepszego. Zapobiega Alzheimerowi i otępieniu

90

Chociaż osobno chronią nasz organizm przed rozwojem poważnych chorób, to razem działają jeszcze silniej. Dowiedz się, dlaczego połączenie pieprzu i kurkumy to najmocniejsza naturalna ochrona przed patogenami.

Kurkuma i pieprz to połączenie idealne
Kurkuma i pieprz to połączenie idealne

Kurkuma i czarny pieprz to niezwykłe połączenie

Kurkuma to przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, które zawdzięcza kurkuminie. Jak się jednak okazuje, ta cenna substancja najlepiej wchłania się w organizmie, gdy spożywamy czarny pieprz. Dzieje się tak, ponieważ ta ostra przyprawa zawiera piperynę.

Połączenie kurkumy i pieprzu skutecznie pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Poza tym, w kurkumie występuje tumeron i BdmC, które poprawiają funkcjonowanie naszego mózgu. Zmniejszają ryzyko udaru i chorób otępiennych takich jak Alzheimera.

Wyniki wielu badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i USA potwierdzają, że obecność kurkumy w codziennym jadłospisie zmniejsza ryzyko nowotworów. Dotyczy to zwłaszcza raka wątroby, płuc, trzustki jelit, skóry, jamy ustnej, przełyku, żołądka, prostaty i piersi. Poza tym kurkuma działa rozkurczowo, oczyszcza organizm z toksyn i złogów pokarmowych, obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, usprawnia proces trawienia, stymuluje produkcję żółci i enzymów trzustkowych.

Jeśli dodamy do ulubionych potraw czarny pieprz i kurkumę, poradzimy sobie z różnego rodzaju stanami zapalnymi. Tego rodzaju połączenie zaleca się osobom, które cierpią na cukrzycę, demencję, skarżą się na bóle stawów i borykają się z otyłością i nadwagą.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić