Milena Górecka| 
aktualizacja 

Dodaj łyżeczkę do kawy. Mózg, serce i jelita ci podziękują

74

Odrobina masła i oleju w kawie? Dla niektórych brzmi to kuriozalnie, ale tzw. kawa kuloodporna jest przez wielu uwielbiana. Daje zastrzyk energii, zapewnia uczucie sytości, przyspiesza metabolizm. Czy ma wady?

Dodaj łyżeczkę do kawy. Mózg, serce i jelita ci podziękują
Kawa kuloodporna wzmacnia narządy (Licencjodawca, Creativ Studio Heinemann)

Składniki kawy kuloodpornej

Unikalny skład kawy kuloodpornej opiera się na trzech kluczowych składnikach.


1. Kawa (parzona, dobrej jakości), która stanowi bazę napoju, dostarcza kofeiny oraz przeciwutleniaczy.

2. Niesolone masło od krów karmionych trawą, będące źródłem zdrowych tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

3. Olej MCT, czyli tłuszcz o specyficznej budowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kawa a choroby wątroby. Zaskakujące odkrycie brytyjskich naukowców

Olej MCT to tłuszcz o średniej długości łańcucha, który różni się od tradycyjnych tłuszczów budową chemiczną. Jest szybko przyswajany przez organizm, dostarczając mu natychmiastowej energii.

Co więcej, olej MCT może wspierać procesy metaboliczne, przyspieszając spalanie tłuszczu. Najczęściej używanym do przygotowania kawy kuloodpornej tłuszczem MCT jest olej kokosowy.

Co daje nam picie kawy kuloodpornej?

1. Stymulację układu nerwowego. Kofeina zawarta w kawie kuloodpornej to paliwo dla mózgu. Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, co przekłada się na lepszą koncentrację, czujność i poprawę funkcji poznawczych.

2. Wsparcie dla metabolizmu. Połączenie kofeiny z tłuszczami średniołańcuchowymi może przyspieszyć metabolizm, wspierając procesy spalania tłuszczu. To też doskonałe oczyszczenie jelit.

3. Poprawę ukrwienia i dotlenienie tkanek. Kofeina rozszerza naczynia krwionośne, co przekłada się na lepsze ukrwienie i dotlenienie tkanek, co wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko zawału.

4. Działanie przeciwzapalne. Składniki kawy kuloodpornej wspierają zdrowie układu immunologicznego.

Wady kawy kuloodpornej

Mimo wielu korzyści zdrowotnych kawa kuloodporna ma także swoje wady: wysoką kaloryczność, zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko chorób układu krążenia i niepełnowartościowy skład odżywczy (mimo zawartości tzw. dobrych tłuszczów, kawa kuloodporna nie dostarcza organizmowi składników odżywczych we właściwych proporcjach).

Nie zaleca się więc spożywania kawy kuloodpornej jako zamiennika pełnowartościowego śniadania albo "dodatku" do diety, który nie jest uwzględniany w codziennym bilansie kalorycznym.

Kawa kuloodporna to więc napój, którego regularne spożywanie ma zarówno zalety, jak i wady. Warto znać obie strony medalu, by świadomie decydować o włączeniu jej do codziennej diety. Jeśli zdecydujesz się na jej spożywanie, pamiętaj o umiarze i dostosowaniu diety do indywidualnych potrzeb organizmu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić