Kamil S. Sikora| 

Działa jak tarcza przed rakiem. Pij przed snem

57

Mniszek lekarski przez wiele osób jest uznawany za chwast, co wcale nie oznacza, że powinniśmy przechodzić obok niego obojętnie. Jak się okazuje, ta pospolita roślina wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Żeby w pełni z nich skorzystać, z mleczu można przyrządzić leczniczą miksturę, która uchroni nas przed rozwojem bardzo poważnych chorób.

Działa jak tarcza przed rakiem. Pij przed snem
Mniszek lekarski ma niesamowite właściwości (Getty Images, Madeleine Steinbach)

Mniszek lekarski rośnie podczas wiosennych i letnich miesięcy na łąkach, trawnikach, polanach i poboczach dróg we wszystkich regionach naszego kraju. Znajdziemy w nim m.in. witaminę A, C, D, witaminy z grupy B, żelazo, potas, krzem magnez, olejek eteryczny, garbniki, fitosterole, fenolokwasy i inulinę.

Ze względu na zawartość wielu cennych składników, właściwości lecznicze mniszka pospolitego są wykorzystywane w medycynie naturalnej od wielu wieków. Mlecz spośród innych pospolitych roślin wyróżnia się charakterystycznymi żółtymi kwiatami, z których można przyrządzić syrop, miód, wino, nalewkę, herbatę i sałatkę.

Z kolei korzenie mniszka możemy wykorzystać do przygotowania leczniczego naparu. W tym celu wystarczy łyżkę suszonych i rozdrobnionych korzeni zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Po upływie tego czasu, odcedzamy naszą miksturę i kiedy lekko przestygnie, wypijamy przed snem.

Domowy preparat na bazie korzenia mniszka lekarskiego wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające i żółciotwórcze. Po ten napój powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na zaparcia, kamicę żółciową i przewlekłe dolegliwości wątroby.

Substancje obecne w korzeniu mniszka pospolitego usprawniają pracę układu immunologicznego, wspomagają proces wypróżniania, oczyszczają organizm z toksyn, a także wpływają korzystnie na kondycję naszych jelit oraz nerek.

Poza tym mniszek lekarski pomaga usunąć nadmierne ilości jonów sodu z organizmu oraz uzupełnia deficyt potasu. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że ten prozdrowotny eliksir zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Antyoksydanty opóźniają również proces starzenia i chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić