Kamil S. Sikora| 

Polacy jedzą na potęgę. Szybka droga do raka, zawału i cukrzycy

94

Produkty wysokoprzetworzone są łatwe w przygotowaniu, powszechnie dostępne i uwielbia je większość mieszkańców kraju nad Wisłą. Niestety, regularne sięganie tego typu żywność wpływa niekorzystnie na kondycję zdrowotną naszego organizmu. Nasza ekspertka wyjaśnia, dlaczego powinniśmy unikać tzw. śmieciowego jedzenia.

Polacy jedzą na potęgę. Szybka droga do raka, zawału i cukrzycy
Dlaczego należy unikać żywności wysokoprzetworzonej? (Licencjodawca, Sergiy Molchenko)

Jeśli żyjemy w ciągłym biegu i jesteśmy obarczeni wieloma codziennymi obowiązkami, często nie mamy czasu na przygotowanie wartościowego posiłku, więc sięgamy po wysokoprzetworzone produkty. Można do nich zaliczyć: gotowe dania, sosy w proszku, musztardy, ketchupy, zupki chińskie i fast foody. W tej grupie znajdują się również m.in.: konserwy, paczkowane pieczywo i słodycze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Fast food niszczy układ odpornościowy

Warto mieć świadomość, że tego typu żywność nie przedstawia praktycznie żadnych wartości odżywczych, a poza tym zawiera znaczne ilości soli, cukru, niezdrowych tłuszczów oraz sztucznych polepszaczy smaku, zapachu, koloru. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli, przetworzona żywność stanowi aż 70 proc. diety mieszkańców naszego kraju. Kinga Głaszewska ekspertka żywieniowa podczas rozmowy z WP abcZdrowie ostrzega, że szkodliwe substancje obecne w tego rodzaju produktach podnoszą ryzyko rozwoju cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych oraz dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

- Szczególną uwagę należy zwrócić na azotany obecne w czerwonym przetworzonym mięsie, które później przetwarzają się w nitrozoaminy, co zwiększa ryzyko tworzenia komórek nowotworowych. Dlatego też lepiej kupować mięso nieprzetworzone i mieć kontrolę nad jego obróbką. Poza tym w tego typu produktach jest bardzo dużo soli, która spożywana w nadmiarze doprowadza do nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu krążenia, które są najczęstszą przyczyną zgonów Polaków. To m.in. miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał mięśnia sercowego, udar mózgu czy zakrzepica żylna. Ponadto sól kuchenna powoduje mikrouszkodzenia błony śluzowej przełyku i żołądka – podkreśla dietetyczka.

Kinga Głaszewska dodaje, że w trosce o swoje zdrowie należy również ograniczyć do minimum spożywanie napojów gazowanych, niskiej jakości soków owocowych, słodkich przekąsek, dań pakowanych w tworzywa sztuczne oraz alkoholu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić