Polacy jedzą na potęgę. Szybka droga do raka, zawału i cukrzycy

Produkty wysokoprzetworzone są łatwe w przygotowaniu, powszechnie dostępne i uwielbia je większość mieszkańców kraju nad Wisłą. Niestety, regularne sięganie tego typu żywność wpływa niekorzystnie na kondycję zdrowotną naszego organizmu. Nasza ekspertka wyjaśnia, dlaczego powinniśmy unikać tzw. śmieciowego jedzenia.

jogurt słodkiDlaczego należy unikać żywności wysokoprzetworzonej?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Sergiy Molchenko

Jeśli żyjemy w ciągłym biegu i jesteśmy obarczeni wieloma codziennymi obowiązkami, często nie mamy czasu na przygotowanie wartościowego posiłku, więc sięgamy po wysokoprzetworzone produkty. Można do nich zaliczyć: gotowe dania, sosy w proszku, musztardy, ketchupy, zupki chińskie i fast foody. W tej grupie znajdują się również m.in.: konserwy, paczkowane pieczywo i słodycze.

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warto mieć świadomość, że tego typu żywność nie przedstawia praktycznie żadnych wartości odżywczych, a poza tym zawiera znaczne ilości soli, cukru, niezdrowych tłuszczów oraz sztucznych polepszaczy smaku, zapachu, koloru. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli, przetworzona żywność stanowi aż 70 proc. diety mieszkańców naszego kraju. Kinga Głaszewska ekspertka żywieniowa podczas rozmowy z WP abcZdrowie ostrzega, że szkodliwe substancje obecne w tego rodzaju produktach podnoszą ryzyko rozwoju cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych oraz dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

- Szczególną uwagę należy zwrócić na azotany obecne w czerwonym przetworzonym mięsie, które później przetwarzają się w nitrozoaminy, co zwiększa ryzyko tworzenia komórek nowotworowych. Dlatego też lepiej kupować mięso nieprzetworzone i mieć kontrolę nad jego obróbką. Poza tym w tego typu produktach jest bardzo dużo soli, która spożywana w nadmiarze doprowadza do nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu krążenia, które są najczęstszą przyczyną zgonów Polaków. To m.in. miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał mięśnia sercowego, udar mózgu czy zakrzepica żylna. Ponadto sól kuchenna powoduje mikrouszkodzenia błony śluzowej przełyku i żołądka – podkreśla dietetyczka.

Kinga Głaszewska dodaje, że w trosce o swoje zdrowie należy również ograniczyć do minimum spożywanie napojów gazowanych, niskiej jakości soków owocowych, słodkich przekąsek, dań pakowanych w tworzywa sztuczne oraz alkoholu.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?