Jedyny zdrowy trunek. Mała dawka chroni przed miażdżycą i udarem
Chociaż trzeba pamiętać, że nadużywanie alkoholu powoduje szereg niebezpiecznych dla naszego zdrowia konsekwencji, to znane od wieków lecznicze nalewki mogą wspomagać funkcjonowanie organizmu. Warto wybrać te, które mają udowodnione właściwości prozdrowotne i konsumować je w niewielkich ilościach. Oto najlepsze z nich.
Znane i cenione na całym świecie domowe nalewki można uznać za najzdrowszy alkohol. Podczas przygotowania należy jednak pamiętać, że ten trunek nie powinien zawierać zbyt dużo cukru i alkoholu. Poza tym nalewkę należy spożywać w rozsądnych ilościach. Do przyrządzenia mikstury nadają się zarówno owoce, kwiaty, korzenie, jak i zioła.
Zobacz także: Nie tylko alkohol. Tak nieświadomie niszczysz wątrobę
Właściwości prozdrowotne nalewki zależą od tego, z czego przygotowany jest domowy preparat. Przede wszystkim należy pamiętać, żeby wybierać produkty pochodzące ze sprawdzonych i ekologicznych źródeł. Sięgając po nalewkę ze zdrowych ziół i owoców dostarczamy do naszego organizmu witaminy, minerały inne cenne substancje. Każdy z tych trunków pomaga na inne dolegliwości i zmniejsza ryzyko rozwoju innych schorzeń.
Nalewka z żurawiny i gruszek ma korzystny wpływ na drogi moczowe, chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych, wspomaga prawidłową pracę jelit, podnosi odporność na infekcje i pomaga usunąć z przewodu pokarmowego szkodliwe produkty przemiany materii. Poza tym substancje obecne w żurawinie wykazuje działanie przeciwutleniające, dzięki czemu niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworów oraz opóźniają proces starzenia się organizmu.
Nalewka gruszkowo-żurawinowa zawiera również potas, przez co rozszerza naczynia krwionośne i sprawdza się w walce z miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym. Z kolei nalewka z winogron zawiera mirycetynę i kwercetynę. Ze względu na zawartość tych flawonoidów, po winogronówkę powinny sięgać osoby borykające się otyłością i cukrzycą.
W nalewce z ciemnych winogron znajdziemy resweratrol, chroniący nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Poza tym ten silny antyoksydant obniża stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo pojawienia się zmian miażdżycowych oraz wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Warto także sięgać po trunek z jasnych winogron, który uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia pracę mięśnia sercowego i zapobiega zakwaszaniu organizmu. Pamiętajmy jednak, że jak każdy alkohol także i nalewki w nadmiarze są szkodliwe.