Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Nie tylko alkohol. Tak nieświadomie niszczysz wątrobę

18

Częste sięganie po napoje zawierające procenty stopniowo wyniszcza naszą wątrobę. Jak się jednak okazuje, nie tylko nadmiar alkoholu zaburza prawidłową pracę tego niezwykle ważnego narządu. Dowiedz się, jakie inne produkty mogą być zabójcze dla wątroby.

Nie tylko alkohol. Tak nieświadomie niszczysz wątrobę
Picie słodzonych soków może przyczynić się do powolnej destrukcji wątroby (Getty Images, 2022 Getty Images)

Niewątpliwie alkohol jest jednym z najbardziej szkodliwych spośród łatwo dostępnych produktów. Nadużywanie procentowych trunków znacznie zwiększa ryzyko rozwoju stłuszczenia i stanu zapalnego wątroby, a nawet jej marskości, która z kolei przyczynia się do przedwczesnego zgonu.

Poza alkoholem, specjalistka medycyny rodzinnej dr Magdalena Cubała-Kucharska, założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana i członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego, wymienia kilka innych niebezpiecznych dla naszego zdrowia produktów. Ekspertka ostrzega, że żywność bogata w cukier również wpływa niekorzystnie na kondycję wątroby. Dotyczy to zwłaszcza syropu glukozowo-fruktozowego, który zwiększa stężenie trójglicerydów w organizmie, a także podnosi ciśnienie i zaburza prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Lekarz apeluje do kobiet w ciąży. "Dlatego to tak szalenie ważne"

Wątrobie szkodzi też glutaminian sodu – ulepszacz smaku i zapachu oznaczany symbolem E621. Można go znaleźć m.in. w zupach i sosach w proszku, kostkach rosołowych, zupkach chińskich oraz mięsnych i rybnych konserwach. W trosce o dobrą kondycję wątroby warto zrezygnować z fast foodów, wysokoprzetworzonej żywności i innych produktów zawierających znaczne ilości tłuszczów nasyconych. Dr Cubała-Kucharska dodała do swojej listy też niektóre preparaty medyczne.

Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne (NLPZ), a także antybiotyki są najczęstszą przyczyną polekowego uszkodzenia wątroby – zaznacza lekarka.

Pamiętajmy, że sięgając po papierosy lub biernie wdychając dym tytoniowy, również szkodzimy naszej wątrobie i podnosimy prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Choroby wątroby na początkowym etapie rozwoju nie dają o sobie znać lub objawia się w nietypowy sposób, dlatego wiele osób nieświadomie niszczy swoje zdrowie. Żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, należy przede wszystkim zrezygnować z alkoholu i papierosów, zadbać o odpowiednią dietę i bez wyraźnej potrzeby nie sięgać po leki.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić