Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Król polskich warzyw. Pomoże ci schudnąć i świetnie wpłynie na mózg

4

Amerykańscy naukowcy doszukali się w selerze aż 86 składników odżywczych. Niektóre z nich wspierają utratę wagi i poprawiają funkcje poznawcze. I niemal każdego dnia pojawia się okazja, by właśnie to warzywo wkomponować w jeden z posiłków.

Król polskich warzyw. Pomoże ci schudnąć i świetnie wpłynie na mózg
Warto włączyć seler do swojej diety (Getty Images, ©Daniela White Images)

Jak seler korzeniowy wpływa na wagę?

Seler korzeniowy jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw, zawiera jedynie kilkanaście kalorii na 100 gramów. Jeśli spożywany jest w formie surowej, charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym (wynoszącym 35), który pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi.

Zawiera sporo błonnika, wpływającego na perystaltykę jelit, ułatwiającego trawienie i utrzymującego uczucie sytości. Regularnie spożywany przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu.

Dlaczego seler korzeniowy poprawia funkcje poznawcze?

Seler korzeniowy jest bogaty we wspierającą układ nerwowy niacynę, utrzymujące prawidłowe funkcjonowanie mózgu potas i fosfor, a także przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i redukują stres oksydacyjny w mózgu, co z kolei może przyczyniać się do ochrony przed uszkodzeniem komórek mózgowych i utrzymania funkcji poznawczych.

Z niektórych badan wynika, że obecny w selerze korzeniowym kwas foliowy (inaczej witamina B9) może korzystnie wpływać na pamięć, koncentrację i zdolności poznawcze oraz – podobnie jak witamina K, również znajdująca się w omawianym warzywie — zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych.

Seler korzeniowy zawiera też sporo wody, co nie pozostaje bez znaczenia. Nawodnienie organizmu ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, wpływa na koncentrację, klarowność myślenia i ogólną sprawność umysłową.

Jak jeść seler korzeniowy?

Sposobów na przyrządzenie selera korzeniowego jest mnóstwo — można przyrządzić z niego zupę krem albo smażone placuszki (obie wersje z dodatkiem ziemniaków), można upiec frytki, dodać do warzywnych tart i zapiekanek. Seler świetnie zastępuje też klasyczny bulion i smażoną rybę (w połączeniu z wodorostami nori) i zawsze pasuje do warzywnych soków lub surówek (np. colesław).

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić