Krótka droga do zawału. Wystarczy jeść dwa razy w tygodniu

Chociaż od lat lekarze powtarzają jak mantrę, by ograniczyć lub całkowicie wyeliminować czerwone mięso z diety, to nie oznacza, że mięso drobiowe może być jedzone bez ograniczeń. Najnowsze badania amerykańskich naukowców to ostrzeżenie.

Uwaga na mięso z kurczaka. Jego jedzenie niszczy serceUwaga na mięso z kurczaka. Jego jedzenie niszczy serce
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Choroby serca zabijają Polaków

Co roku choroby serca znajdują się na szczycie listy określającej przyczyny zgonów w Polsce.

Do objawów, które powinny nas zaniepokoić, należą: ból w klatce piersiowej, bóle nóg, skurcze łydek, ból szczęki, pleców i ramion, uczucie duszności, napady gorąca, opuchlizna widoczna w okolicach kostek, zmęczenie, nieregularne bicie serca, mdłości, ból brzucha.

Jarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu już ruszył. Uwagę zwracają urocze świąteczne gofry i cena za gorącą czekoladę

Niestety, są to objawy charakterystyczne również dla wielu innych dolegliwości, dlatego często są bagatelizowane, a diagnoza przychodzi bardzo późno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co ciekawe, eksperci podkreślają, że wystarczą niewielkie modyfikacje w stylu naszego życia, by znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju tych chorób. Zacząć warto od diety i wyeliminowania z niej niektórych produktów.

Mięso zwiększa ryzyko chorób serca

Nie tylko wysokoprzetworzone produkty mięsne i czerwone mięso sprzyjają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci.

Z najnowszych badań Amerykanów wynika, że zagrożenie dla naszego zdrowia jest realne bez względu na rodzaj konsumowanego mięsa.

Naukowcy z uniwersytetów Northwestern i Cornella wzięli pod lupę dietę prawie 30 tys. Amerykanów. Według ich analizy u osób, które spożywają przynajmniej dwa razy w tygodniu mięso z kurczaka, ryzyko zawału wzrasta o cztery proc.

Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych wzrasta z kolei o siedem proc. u osób, które dwa razy w tygodniu konsumują bekon. Badacze zalecają, by mięso takie jak drób, wieprzowina, wołowina czy dziczyzna zastąpić rybami, które dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych mogą chronić nasze serce.

Modyfikacja spożycia białek zwierzęcych może być ważnym elementem strategii pomagającej w zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zagrożenia związanego z przedwczesną śmiercią – skomentował Victor Zhong jeden z autorów badania.
Wybrane dla Ciebie
"Prawdziwy rodzynek". Leśnicy nie kryli ekscytacji. Pokazali zdjęcia
"Prawdziwy rodzynek". Leśnicy nie kryli ekscytacji. Pokazali zdjęcia
18-latka popełniła dramatyczny błąd. Są nowe informacje
18-latka popełniła dramatyczny błąd. Są nowe informacje
Dodaj do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą tłuste
Dodaj do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą tłuste
Rzucał cegłami na terenie szkoły. Pokazali, co miał przy sobie
Rzucał cegłami na terenie szkoły. Pokazali, co miał przy sobie
Ekspert o wysadzeniu torów pod Miką. "Nowe ryzyka dla infrastruktury"
Ekspert o wysadzeniu torów pod Miką. "Nowe ryzyka dla infrastruktury"
Akty dywersji w Polsce. Ekspert: "Mamy duży problem"
Akty dywersji w Polsce. Ekspert: "Mamy duży problem"
Alarm na Dolnym Śląsku. "Prosimy o pilną pomoc". Ma tylko 14 lat
Alarm na Dolnym Śląsku. "Prosimy o pilną pomoc". Ma tylko 14 lat
Hamas odrzuca propozycję. Mówi o prawie do oporu
Hamas odrzuca propozycję. Mówi o prawie do oporu
Ukrainiec zwrócił się do rodaków. "Zabierać wszystkich"
Ukrainiec zwrócił się do rodaków. "Zabierać wszystkich"
United Cup: Sydney czeka na biało-czerwonych. Polacy poznali rywali
United Cup: Sydney czeka na biało-czerwonych. Polacy poznali rywali
Niesie się nagranie z Podlasia. "Takich nie ma co żałować"
Niesie się nagranie z Podlasia. "Takich nie ma co żałować"
5 patriotycznych filmów dla każdego Polaka
5 patriotycznych filmów dla każdego Polaka