Krótka droga do zawału. Wystarczy jeść dwa razy w tygodniu

Chociaż od lat lekarze powtarzają jak mantrę, by ograniczyć lub całkowicie wyeliminować czerwone mięso z diety, to nie oznacza, że mięso drobiowe może być jedzone bez ograniczeń. Najnowsze badania amerykańskich naukowców to ostrzeżenie.

Uwaga na mięso z kurczaka. Jego jedzenie niszczy serceUwaga na mięso z kurczaka. Jego jedzenie niszczy serce
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Choroby serca zabijają Polaków

Co roku choroby serca znajdują się na szczycie listy określającej przyczyny zgonów w Polsce.

Do objawów, które powinny nas zaniepokoić, należą: ból w klatce piersiowej, bóle nóg, skurcze łydek, ból szczęki, pleców i ramion, uczucie duszności, napady gorąca, opuchlizna widoczna w okolicach kostek, zmęczenie, nieregularne bicie serca, mdłości, ból brzucha.

TYLKO U NAS! Magda Gessler sprzedaje kaczkę za 197 zł. Daria Ładocha nie zostawiła tego bez komentarza

Niestety, są to objawy charakterystyczne również dla wielu innych dolegliwości, dlatego często są bagatelizowane, a diagnoza przychodzi bardzo późno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co ciekawe, eksperci podkreślają, że wystarczą niewielkie modyfikacje w stylu naszego życia, by znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju tych chorób. Zacząć warto od diety i wyeliminowania z niej niektórych produktów.

Mięso zwiększa ryzyko chorób serca

Nie tylko wysokoprzetworzone produkty mięsne i czerwone mięso sprzyjają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci.

Z najnowszych badań Amerykanów wynika, że zagrożenie dla naszego zdrowia jest realne bez względu na rodzaj konsumowanego mięsa.

Naukowcy z uniwersytetów Northwestern i Cornella wzięli pod lupę dietę prawie 30 tys. Amerykanów. Według ich analizy u osób, które spożywają przynajmniej dwa razy w tygodniu mięso z kurczaka, ryzyko zawału wzrasta o cztery proc.

Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych wzrasta z kolei o siedem proc. u osób, które dwa razy w tygodniu konsumują bekon. Badacze zalecają, by mięso takie jak drób, wieprzowina, wołowina czy dziczyzna zastąpić rybami, które dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych mogą chronić nasze serce.

Modyfikacja spożycia białek zwierzęcych może być ważnym elementem strategii pomagającej w zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zagrożenia związanego z przedwczesną śmiercią – skomentował Victor Zhong jeden z autorów badania.
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?