o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na

Kumuluje rakotwórczą rtęć. Lepiej omijać szerokim łukiem

8
Podziel się

Tuńczyk w puszce świetnie sprawdza się w kuchni i jest bardzo często wybieranym produktem spożywczym przez Polaków. Niestety, nie jest to najlepszy wybór, ponieważ może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wszystko przez rakotwórczą rtęć.

Kumuluje rakotwórczą rtęć. Lepiej omijać szerokim łukiem
(123rf)
bDYnwaaJ

Wpływ ryb na organizm

Jedzenie ryb działa pozytywnie na kondycję naszego serca, pomaga ustabilizować ciśnienie krwi, obniża poziom trójglicerydów, wzmacnia układ odpornościowy oraz zdecydowanie poprawia pamięć i koncentrację. Tuńczyk w puszce to produkt, po który chętnie sięgają Polacy. Nic dziwnego, to świetny dodatek do kanapek, past i sałatek. Możemy go kupić w kawałkach, rozdrobniony, w oleju, w sosie własnym, a także z dodatkami. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakiej jakości tuńczyka wybieramy.

bDYnwaaL

Tuńczyk podobnie jak inne ryby kumuluje w sobie ciężkie metale. Jednym z nich jest rtęć, która ma rakotwórcze właściwości i jest szczególnie szkodliwa dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Ilość rtęci w mięsie tuńczyka zależy od jego wielkości. Niestety, kupując tę rybę w puszce, ciężko ocenić z jak dużego okazu pochodzi mięso.

Tuńczyk w puszce

Swoją popularność tuńczyk w puszce zawdzięcza walorom smakowym. Ta ryba ma bardzo wyrazisty smak, ale niestety głównie przez dużą zawartość soli. Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmiar soli jest niebezpieczny dla naszego organizmu, dlatego lepiej sięgać po tuńczyka, który posiada jej jak najmniej lub wybierać surowego.

Tuńczyk w puszce jest dostępny w różnego rodzaju zalewach – w oleju, wodzie albo sosie własnym. Najlepszym dla naszego zdrowia będzie wybór tuńczyka w sosie własnym. Jeżeli jednak zdecydujemy się na rybę w oleju, powinniśmy sprawdzić na etykiecie rodzaj tej zalewy. Najlepiej, jeżeli jest to olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Należy jednak pamiętać, że dodany do tuńczyka olej, czyni ten produkt wysokokalorycznym.

bDYnwaaR

Rozdrobniony tuńczyk

Ze względu na zawartość cennych witamin i składników mineralnych, zamiast rozdrobnionego tuńczyka lepiej wybrać tego w kawałkach. Wtedy wybrany przez nas rodzaj tuńczyka będzie miał w swoim składzie więcej niezbędnych dla naszego organizmu kwasów omega-3.

Zdarza się, że tańszy tuńczyk w puszce ma więcej zalewy niż mięsa, przez co produkt zawiera mniej białka. Żeby upewnić, że wybrany przez nas tuńczyk ma odpowiednią wartość odżywczą i energetyczną, zawsze powinniśmy przed zakupem uważnie przeczytać etykietę.

bDYnwaaS

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDYnwabm
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
Anusis
3 tyg. temu
CIĘŻKO jest czytac takie rewelacje...
Widz
3 tyg. temu
Rakotwórcze? Że jest neurotoxyną, to wiedziałem, a teraz jeszcze to. Chyba powinienem ją odstawić.
Składniki
3 tyg. temu
Cynk i selen jako oksydanty to niwelują w pewnym stopniu
bDYnwabn
Petern
3 tyg. temu
Od kilku lat mieszkam na Seszelach. Łowimy tu tylko młode tuńczyki. Tuńczyk ponad 1,5 metra długości to tablica Mendelejewa . Życzę smacznego .
Smakosh
3 tyg. temu
Redakcjo o2,może napiszcie co można jeść....bo wg. Was wszystko jest niejadalne....pozostaje szczaw I mirabelki,jak mówił klasyk....ciekawe co wy jecie że jeszcze oddychacie I bzdety piszecie....
Theqojimknow
3 tyg. temu
Pomysł na artykuł za darmo! Napiszcie czemu takie produkty znajdują się na półkach sklepowych lub co nadaje się obecnie do jedzenia...
Aniechto
3 tyg. temu
Psia kosc, u nas tunczyk na porzadku dziennym i okazuje sie ze ma tyle rteci. Szczepionki natomiast sa bardzo dobre choc zawieraja jej jeszcze wiecej, zwlaszcza cala seria podawana juz niemowletom.
Mój nick
3 tyg. temu
Jeżeli zawiera szkodliwą ilość rtęci, to nie powinien się znaleźć na półkach i tyle.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić