Kumuluje rakotwórczą rtęć. Lepiej omijać szerokim łukiem

8

Tuńczyk w puszce świetnie sprawdza się w kuchni i jest bardzo często wybieranym produktem spożywczym przez Polaków. Niestety, nie jest to najlepszy wybór, ponieważ może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wszystko przez rakotwórczą rtęć.

Kumuluje rakotwórczą rtęć. Lepiej omijać szerokim łukiem
(123rf)

Wpływ ryb na organizm

Jedzenie ryb działa pozytywnie na kondycję naszego serca, pomaga ustabilizować ciśnienie krwi, obniża poziom trójglicerydów, wzmacnia układ odpornościowy oraz zdecydowanie poprawia pamięć i koncentrację. Tuńczyk w puszce to produkt, po który chętnie sięgają Polacy. Nic dziwnego, to świetny dodatek do kanapek, past i sałatek. Możemy go kupić w kawałkach, rozdrobniony, w oleju, w sosie własnym, a także z dodatkami. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakiej jakości tuńczyka wybieramy.

Tuńczyk podobnie jak inne ryby kumuluje w sobie ciężkie metale. Jednym z nich jest rtęć, która ma rakotwórcze właściwości i jest szczególnie szkodliwa dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Ilość rtęci w mięsie tuńczyka zależy od jego wielkości. Niestety, kupując tę rybę w puszce, ciężko ocenić z jak dużego okazu pochodzi mięso.

Tuńczyk w puszce

Swoją popularność tuńczyk w puszce zawdzięcza walorom smakowym. Ta ryba ma bardzo wyrazisty smak, ale niestety głównie przez dużą zawartość soli. Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmiar soli jest niebezpieczny dla naszego organizmu, dlatego lepiej sięgać po tuńczyka, który posiada jej jak najmniej lub wybierać surowego.

Tuńczyk w puszce jest dostępny w różnego rodzaju zalewach – w oleju, wodzie albo sosie własnym. Najlepszym dla naszego zdrowia będzie wybór tuńczyka w sosie własnym. Jeżeli jednak zdecydujemy się na rybę w oleju, powinniśmy sprawdzić na etykiecie rodzaj tej zalewy. Najlepiej, jeżeli jest to olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Należy jednak pamiętać, że dodany do tuńczyka olej, czyni ten produkt wysokokalorycznym.

Rozdrobniony tuńczyk

Ze względu na zawartość cennych witamin i składników mineralnych, zamiast rozdrobnionego tuńczyka lepiej wybrać tego w kawałkach. Wtedy wybrany przez nas rodzaj tuńczyka będzie miał w swoim składzie więcej niezbędnych dla naszego organizmu kwasów omega-3.

Zdarza się, że tańszy tuńczyk w puszce ma więcej zalewy niż mięsa, przez co produkt zawiera mniej białka. Żeby upewnić, że wybrany przez nas tuńczyk ma odpowiednią wartość odżywczą i energetyczną, zawsze powinniśmy przed zakupem uważnie przeczytać etykietę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić