Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Może zwiększać ryzyko groźnego nowotworu. Uważaj na jego nadmiar

10
Podziel się:

Cynk jest bardzo istotny dla naszego organizmu, szczególnie dla układu odpornościowego. Jednak zbyt duża ilość tego składnika w naszej diecie może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jak nadmiar cynku wpływa na naszą kondycje zdrowotną.

Nadmiar cynku zwiększa ryzyko nowotworów
Nadmiar cynku zwiększa ryzyko nowotworów

Cynk znajdziemy m.in. w: produktach zbożowych, serach żółtych, jajkach, wieprzowinie, wołowinie, drobiu, kaszy gryczanej, fasoli i suszonych grzybach. Spożywanie produktów spożywczych z wysoką zawartością cynku raczej nie doprowadzi do jego przedawkowania. Zauważalny nadmiar cynku w organizmie może wystąpić przez niewłaściwą suplementację tego pierwiastka.

Objawami zbyt dużej ilości cynku w organizmie mogą być: ból głowy lub żołądka, biegunka, brak apetytu oraz nudności.

Przyjmowanie dużej ilości cynku przez długi czas może powodować zmniejszenie poziomu dobrego cholesterolu HDL i niewłaściwą odpowiedź odpornościową. Poza tym zbyt duże stężenie tego pierwiastka powoduje, że odkłada się on w wątrobie i nerkach, co może doprowadzić do niedokrwistości.

Cynk w nadmiarze może również blokować wchłanianie do organizmu takich pierwiastków jak: żelazo, miedź, fosfor i wapń.

Specjalista w dziedzinie patomorfologii oraz genetyki klinicznej, prof. Lubiński Jan Libiński przeanalizował wpływ cynku na organizm człowieka. Z badań polskiego lekarza wynika, że stężenie cynku wynoszące więcej niż 6 tys. mikrogramów na jeden litr krwi jest bardzo niebezpieczny dla kobiet po 60. roku życia.

Okazuje się, że w takim przypadku zwiększa się prawdopodobieństwo rozwoju raka nawet 70-krotnie. Z badań wynika również, że aż 70 proc. kobiet po 60. roku życia ma zbyt dużą zawartość cynku w organizmie.

Podobnie jest z mężczyznami w tym samym wieku. Zdaniem eksperta mężczyźni po 60. roku życia również powinni zrezygnować ze spożywania mięsa wołowego, ponieważ zawiera ono znaczne ilości tego pierwiastka. A suplementację należy zawsze skonsultować z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
cynkojad
rok temu
Ja spożywam naturalny cynk zeskrobany z rur ocynkowanych,z blachy ocynkowanej, i ze wszystkiego co jest ocynkowane. Jak wiadomo cynk czy ocynk jest ciężki więc ważę już 128 kilogramy
Kultrysta
rok temu
Spożywam dodatkowo suplement od wielu lat i jakoś nie szkodzi mi a mam 60 lat
Sts58
rok temu
Jeden pisze,że niezdrowe mięso wiepszowe,drugi że wołowe przestańcie siać propagande
Kuba
rok temu
A co mam nie szkodzi? kiedyś nawoźili pola tak jak trzeba ateraz wali się tego szajsu na tony i my mamy być zdrowi kiedyś też były opryski i nawoźili pola i z chęcią ludzie jedli a teraz to albo ból brzucha, biegunki i inne choroby to jedzenie nawet nie pachnie tak jak powinno i nie ma się co dziwić że ludzie chorują
Rychu
rok temu
A może tak solidnie odpowiednie służby zabiorą się za przekroczenia glifosadu w produktach zbożowych. To jest dopiero trucizna. Już czas zakazać stosowania randapu. Gdzie jest minister rolnictwa, zdrowia, ochrony środowiska.
igor
rok temu
To zadziwiające, że ilekroć jakieś badania wykażą, że skuteczność jakiegoś środka przeciw koronce w mediach natychmiast grzeje się o niebezpieczeństwie ich stosowania. Pozdrawiam myślących.
lili
rok temu
MIESIACZKA KACZYNSKIEGO TO MIGRENA POLSKI
Grthj
rok temu
Ale my nic nie jemy my tylko pracujemy po 16 godzin ,przy tej inflacji to za mniej niż Ukraińcy,Białorusini i murzyni
Velo
rok temu
kiedy będzie o glutationie zredukowanym?
Zoom-owiec
rok temu
Najbardziej naszemu zdrowiu szkodzi przyjście na świat.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić