Na ból stawów i kręgosłupa. Silna, aromatyczna nalewka

Chrzan doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do jajek, potraw mięsnych i rybnych czy białego barszczu. Poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Jeśli chcesz w pełni z nich skorzystać, przygotuj leczniczą nalewkę na bazie chrzanu. Oto prosty przepis na ten domowy specyfik.

Jakie właściwości ma chrzanówka?Jakie właściwości ma chrzanówka?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Chrzan pospolity zawiera takie cenne substancje jak witamina, A, C, E, witaminy z grupy B, potas, siarka, żelazo, magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, olejki eteryczne, glukozynolany oraz glikozyd sinigryna. Ta bardzo popularna w naszym kraju roślina wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, odkażające, wykrztuśne, antybiotyczne, rozgrzewające, przeciwzapalne i grzybobójcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrzan – warto jeść na zdrowie

Nalewka przygotowana bazie korzenia chrzanu podnosi odporność na infekcje, usprawnia procesy trawienne i przemianę materii, a także łagodzi objawy stanów zapalnych.

Jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu. Po ten domowy preparat powinny sięgać osoby cierpiące na takie dolegliwości jak reumatoidalne zapalenie stawów, ból kręgosłupa, rwa kulszowa, kaszel, zapalenie zatok, anemia oraz ból i obrzęk mięśni.

Składniki:

  • 1 litr spirytusu rektyfikowanego,
  • 1 litr wody,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • pół szklanki miodu naturalnego,
  • 2 cytryny.

Na początek do dużego słoika należy wlać spirytus, a w garnku zagotować wodę i poczekać aż przestygnie. Przegotowaną wodę wlewamy do szklanego pojemnika, następnie dodajemy miód oraz świeży sok wyciśnięty z cytryny i startą skórkę.

Obieramy korzeń, rozdrabniamy za pomocą tarki lub kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Szczelnie zakręcony słój, odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe i zacienione miejsce. Po 14 dniach miksturę odcedzamy za pomocą gazy i sitka z drobnymi oczkami. Nalewkę przelewamy do butelek i wstawiamy do piwnicy na kilka tygodni. Po upływie odpowiedniej ilości czasu możemy w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości domowego eliksiru. Łyżkę stołową chrzanówki spożywamy po posiłku trzy razy w ciągu dnia. Preparat można również stosować zewnętrznie, wcierając go w bolące miejsce.


Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało