Na ból stawów i kręgosłupa. Silna, aromatyczna nalewka

Chrzan doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do jajek, potraw mięsnych i rybnych czy białego barszczu. Poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Jeśli chcesz w pełni z nich skorzystać, przygotuj leczniczą nalewkę na bazie chrzanu. Oto prosty przepis na ten domowy specyfik.

Jakie właściwości ma chrzanówka?Jakie właściwości ma chrzanówka?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Chrzan pospolity zawiera takie cenne substancje jak witamina, A, C, E, witaminy z grupy B, potas, siarka, żelazo, magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, olejki eteryczne, glukozynolany oraz glikozyd sinigryna. Ta bardzo popularna w naszym kraju roślina wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, odkażające, wykrztuśne, antybiotyczne, rozgrzewające, przeciwzapalne i grzybobójcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrzan – warto jeść na zdrowie

Nalewka przygotowana bazie korzenia chrzanu podnosi odporność na infekcje, usprawnia procesy trawienne i przemianę materii, a także łagodzi objawy stanów zapalnych.

Jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu. Po ten domowy preparat powinny sięgać osoby cierpiące na takie dolegliwości jak reumatoidalne zapalenie stawów, ból kręgosłupa, rwa kulszowa, kaszel, zapalenie zatok, anemia oraz ból i obrzęk mięśni.

Składniki:

  • 1 litr spirytusu rektyfikowanego,
  • 1 litr wody,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • pół szklanki miodu naturalnego,
  • 2 cytryny.

Na początek do dużego słoika należy wlać spirytus, a w garnku zagotować wodę i poczekać aż przestygnie. Przegotowaną wodę wlewamy do szklanego pojemnika, następnie dodajemy miód oraz świeży sok wyciśnięty z cytryny i startą skórkę.

Obieramy korzeń, rozdrabniamy za pomocą tarki lub kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Szczelnie zakręcony słój, odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe i zacienione miejsce. Po 14 dniach miksturę odcedzamy za pomocą gazy i sitka z drobnymi oczkami. Nalewkę przelewamy do butelek i wstawiamy do piwnicy na kilka tygodni. Po upływie odpowiedniej ilości czasu możemy w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości domowego eliksiru. Łyżkę stołową chrzanówki spożywamy po posiłku trzy razy w ciągu dnia. Preparat można również stosować zewnętrznie, wcierając go w bolące miejsce.


Wybrane dla Ciebie
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Ukraina odzyskała ciała 1003 żołnierzy. Pomógł Czerwony Krzyż
Ukraina odzyskała ciała 1003 żołnierzy. Pomógł Czerwony Krzyż