Najgorsze dla trzustki. Zmiany mogą być nieodwracalne

Trzustka jest jednym z najważniejszych organów w naszym organizmie, dlatego warto o nią codziennie dbać. Żeby pracowała na pełnych obrotach, powinniśmy przede wszystkim zadbać o odpowiednią dietę i unikać używek. Dowiedz się, które produkty spożywcze zwiększają ryzyko chorób trzustki.

cooking homemade hamburgers and bacon in a home cooking skillet
cooking homemade hamburgers and bacon in a home cooking skillet
Dani FerrasanjoseTłuste czerwone mięso, tłuste sosy, potrawy smażone w głębokim tłuszczu i wysokoprzetworzona żywność fatalnie wpływają na trzustkę
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dani Ferrasanjose

Do podstawowych funkcji jakie trzustka pełni w naszym organizmie, można zaliczyć m.in.: produkcję soku trzustkowego i insuliny. Dlatego, jeśli nie funkcjonuje prawidłowo, wówczas cierpi cały nasz organizm. Do objawów chorej trzustki możemy zaliczyć silny i przeszywający ból, biegunkę, nudności i wymioty.

Niestety w większości przypadków na początku rozwoju choroby nie występują żadne symptomy lub są mało charakterystyczne. Stan zapalny trzustki i inne schorzenia związane z tym narządem są bardzo trudne, a czasem nawet niemożliwe do wyleczenia, więc warto im zapobiegać.

Wiele osób nieświadomie wyniszcza ten organ, przez długi czas nie zdając sobie sprawy z przyszłych konsekwencji zdrowotnych. Żeby uniknąć tego typu problemów, należy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania napojów alkoholowych. Nadmiar napojów zawierających procenty jest odpowiedzialny za 80 proc. przypadków przewlekłego i ostrego stanu zapalnego trzustki. Warto wspomnieć, że trzustka nie posiada zdolności regeneracji i te zmiany mogą być nieodwracalne.

Kolejnym czynnikiem ryzyka jest wdychanie dymu tytoniowego. Dotyczy to zarówno czynnych, jak i biernych palaczy. Na kondycję tego narządu wpływa również nasz codzienny jadłospis. Do produktów, które szkodzą naszej trzustce, możemy zaliczyć: tłuste czerwone mięso, tłuste sosy, potrawy smażone w głębokim tłuszczu, wysokoprzetworzona żywność oraz produkty zawierające znaczne ilości cukru i soli.

Tego rodzaju żywność powinny wyeliminować ze swojej diety zwłaszcza osoby cierpiące na zapalenie trzustki, torbiele w trzustce i nowotwór trzustki. Jedzenie zbyt obfitych posiłków także może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie tego bardzo ważnego narządu.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?