Kamil S. Sikora| 

Najgorsze dla trzustki. Zmiany mogą być nieodwracalne

15

Trzustka jest jednym z najważniejszych organów w naszym organizmie, dlatego warto o nią codziennie dbać. Żeby pracowała na pełnych obrotach, powinniśmy przede wszystkim zadbać o odpowiednią dietę i unikać używek. Dowiedz się, które produkty spożywcze zwiększają ryzyko chorób trzustki.

Najgorsze dla trzustki. Zmiany mogą być nieodwracalne
Tłuste czerwone mięso, tłuste sosy, potrawy smażone w głębokim tłuszczu i wysokoprzetworzona żywność fatalnie wpływają na trzustkę (Getty Images, Dani Ferrasanjose)

Do podstawowych funkcji jakie trzustka pełni w naszym organizmie, można zaliczyć m.in.: produkcję soku trzustkowego i insuliny. Dlatego, jeśli nie funkcjonuje prawidłowo, wówczas cierpi cały nasz organizm. Do objawów chorej trzustki możemy zaliczyć silny i przeszywający ból, biegunkę, nudności i wymioty.

Niestety w większości przypadków na początku rozwoju choroby nie występują żadne symptomy lub są mało charakterystyczne. Stan zapalny trzustki i inne schorzenia związane z tym narządem są bardzo trudne, a czasem nawet niemożliwe do wyleczenia, więc warto im zapobiegać.

Wiele osób nieświadomie wyniszcza ten organ, przez długi czas nie zdając sobie sprawy z przyszłych konsekwencji zdrowotnych. Żeby uniknąć tego typu problemów, należy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania napojów alkoholowych. Nadmiar napojów zawierających procenty jest odpowiedzialny za 80 proc. przypadków przewlekłego i ostrego stanu zapalnego trzustki. Warto wspomnieć, że trzustka nie posiada zdolności regeneracji i te zmiany mogą być nieodwracalne.

Kolejnym czynnikiem ryzyka jest wdychanie dymu tytoniowego. Dotyczy to zarówno czynnych, jak i biernych palaczy. Na kondycję tego narządu wpływa również nasz codzienny jadłospis. Do produktów, które szkodzą naszej trzustce, możemy zaliczyć: tłuste czerwone mięso, tłuste sosy, potrawy smażone w głębokim tłuszczu, wysokoprzetworzona żywność oraz produkty zawierające znaczne ilości cukru i soli.

Tego rodzaju żywność powinny wyeliminować ze swojej diety zwłaszcza osoby cierpiące na zapalenie trzustki, torbiele w trzustce i nowotwór trzustki. Jedzenie zbyt obfitych posiłków także może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie tego bardzo ważnego narządu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić