Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Najgorszy sposób przechowywania. Ziemniaki stają się rakotwórcze

84
Podziel się:

Ziemniaki to bardzo popularne w polskiej kuchni warzywa, które można przygotować na wiele sposobów. Są smaczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Należy jednak pamiętać, że ziemniaki przechowywane w niewłaściwym miejscu, mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Ziemniaków nie należy trzymać w lodówce
Ziemniaków nie należy trzymać w lodówce (East News)

Z ziemniaków można zrobić frytki, puree, placki lub kotlety ziemniaczane albo po prostu ugotować, posypać koperkiem i położyć na talerzu obok mięsnej potrawy lub rybnego przysmaku. Podczas letnich upałów ziemniaki będą też doskonałym dodatkiem do chłodnika.

Główną zaletą ziemniaków jest to, że łatwo i szybko możemy przygotować z nich pyszną potrawę. Poza tym ziemniaki są bogatym źródłem potasu, magnezu, białka, błonnika pokarmowego oraz innych cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Dzięki ich zawartości regulują ciśnienie krwi i pracę nerek, poprawiają przemianę materii oraz dodają nam energii.

Ale uwaga! Jak wynika z badań, ziemniaki mogą negatywnie wpływać na naszą kondycję zdrowotną jeżeli będą trzymane w niewłaściwym miejscu. Naukowcy twierdzą, że przechowywanie ziemniaków w lodówce, wcale nie podniesie ich walorów zdrowotnych, a wręcz przeciwnie.

Ziemniaki zawierają skrobię, która pod wpływem niskiej temperatury zmienia się w cukier. Kartofle wyjęte z lodówki i poddane obróbce termicznej, np. smażone lub pieczone, mogą być rakotwórcze. Jest to spowodowane tym, że cukier w ziemniakach łączy z kwasem asparaginowym. Na skutek tej reakcji chemicznej powstaje akrylamid posiadający kancerogenne właściwości.

Żeby uniknąć ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, ziemniaki należy przechowywać w ciemnym miejscu. Najlepiej, żeby to była piwnica lub spiżarnia, gdzie temperatura otoczenia nie jest wysoka, ale też nie tak niska jak w naszych lodówkach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(84)
Jestem starym...
10 miesięcy temu
Ja i tak bardzo rzadko jem ziemniaki, bo mi po prostu nie smakują. I kto wpadł na pomysł trzymać ziemniaki w lodówce??? Jak już to ja je trzymam koło szafki przy oknie, żeby utrzymywały świeżość. Nie wkładać ziemniaków 🥔🥔🥔🥔 do szafki, bo zrobi się packa i nie zjecie.
Neutralny
10 miesięcy temu
A ja myślałem,że mają właściwości rakotwórcze, a nie jakieś inne...
Killer
10 miesięcy temu
A ja myslalem ze sa rakotwórcze z tego powodu iz kazdy je po wsadzeniu pryska randapem, aha o tym nie mowimy?
bodzio
10 miesięcy temu
Ciekawe jaka była temperatura ziemniaków w kopcu zimą w latach 80 tych?
Lol
10 miesięcy temu
A co,jeśli zimą w piwnicy jest taka sama temperatura jak w lodówce tj. ok.5°?
Lila
10 miesięcy temu
ziemniaki sa trujace ,a ja jem zdrowe kartofle
Rada
10 miesięcy temu
Kiedyś wszystko się jadło i było ok teraz wszystko szkodzi dzisiaj ziemniaki strach pomyśleć co jutro nam zaszkodzi
Nikodem
10 miesięcy temu
Jestem za piwnicą i skrytką. A teraz zmuscie wszystkich, żeby takie mieszkania budowali!
Natrętny ucze...
10 miesięcy temu
Skrobia to jest cukier... Powinniście napisać że zamienia się w sacharozę a nie w cukier bo skrobia sama w sobie cukrem już jest.
elcia
10 miesięcy temu
Masakra, zanim przeczyta się konkretnie jak przechowywać te ziemniaki, najpierw cały wykład co, jak i kiedy? Trudno się czyta takie artykuły. Tak jest ze wszystkim.Przecież wiadomo co się robi z ziemniakow, jakie mają walory etc.. Piszcie konkretnie i na temat.
Vip
10 miesięcy temu
Nie wiedziałem że ziemniaki można podawać z mięsem, rybą itd.
Radek
10 miesięcy temu
Kupuję do swojej firmy kateringowej ziemniaki obrane w wakum gdzie mają termin przydatności do 7 dni od daty produkcji z zaleceniem przetrzymania w lodówce za zgodą sanepidu ktoś to musiał sprawdzić, a ziemniaki są ok i nic się z nimi nie dzieje
Z Gdańska
10 miesięcy temu
Bzdury.
Edward
10 miesięcy temu
Kartofle które są w piwnicy i zimą temperatura jest zbliżona do naszych lodówek,też są rakotwórcze, bzdura.Skrobia wtedy się wytwarza kiedy przemarzną.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić