Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Najgroźniejsze dla serca. Lepiej mocno ograniczyć

3

Naukowcy odkryli potencjalną odpowiedź na pytanie, dlaczego spożywanie czerwonego mięsa jest ściśle związane ze zwiększonym ryzykiem problemów sercowo-naczyniowych.

Najgroźniejsze dla serca. Lepiej mocno ograniczyć
Lepiej ograniczyć czerwone mięso w diecie (Getty Images, 2022 Getty Images)

Czerwone mięso czynnikiem ryzyka

Wyniki badań opublikowanych w 2022 r. w Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (czasopiśmie American Heart Association), sugerują, że czerwone mięso może być - po dotarciu do jelit - przetwarzane inaczej niż pozostały pokarm.

Zespół naukowców pracował z ok. 4000 osobami, których średni wiek wynosił 73 lata. W trakcie badania analizowano ich historię medyczną, biomarkery krwi i nawyki żywieniowe.

Szczególną uwagę poświęcono próbkom krwi zebranych na czczo. Szukano w nich kilku biomarkerów, które są powiązane ze spożyciem czerwonego mięsa - w tym biomarkerów zwanych TMAO, gamma-butyrobetainą i krotonobetainą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, które szkodzą sercu. Unikaj jak ognia

Następnie porównano uzyskane z krwi informacje z kwestionariuszami dietetycznymi uczestników, sprawdzając, jakie zwierzęce źródła pokarmu konsumowali.

Badanie wykazało, że uczestnicy, którzy jedli więcej mięsa czerwonego są narażeni na znacznie większe ryzyko rozwoju miażdżycowej choroby sercowo-naczyniowej. U tych, którzy żywili się rybami, drobiem i jajami, nie zauważono istotnego podwyższenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Co dzieje się w jelitach po spożyciu czerwonego mięsa?

Co zwiększone ryzyko chorób układu krążenia ma wspólnego z jelitami? Naukowcy wskazali na kilka konkretnych biomarkerów, które mogą sugerować, że odpowiedzią jest sposób, w jaki czerwone mięso i jelita wchodzą ze sobą w interakcje.

W próbkach krwi uczestników naukowcy zmierzyli poziomy metabolitów. Odkryli podwyższone poziomy biomarkerów czerwonego mięsa, takich jak TMAO.

Te metabolity – w szczególności właśnie TMAO – zostały wyprodukowane przez bakterie jelitowe podczas trawienia czerwonego mięsa, które zawiera duże ilości substancji chemicznej zwanej L-karnityną.

Uważa się, że wzrost TMAO i innych powiązanych metabolitów znalezionych w próbkach krwi uczestników odgrywa rolę w zwiększaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Naukowcy zasugerowali, że te metabolity jelitowe wpływają na poziom cukru we krwi i stany zapalne w organizmie, co może odgrywać rolę w znanym związku między spożywaniem czerwonego mięsa a problemami sercowo-naczyniowymi.

Cukier we krwi i stany zapalne mogą mieć więc większe znaczenie dla zdrowia serca, niż myślano dotychczas.

"Nie skupiajmy się na tłuszczach"

Współautor badania - Meng Wang, doktor habilitowany w Friedman School of Nutrition Science and Policy na Uniwersytecie Tufts – twierdzi, że potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć ten związek.

Potrzebne są wysiłki badawcze, aby lepiej zrozumieć potencjalne skutki zdrowotne L-karnityny i innych substancji w czerwonym mięsie, np. takich jak żelazo hemowe, które jest związane z cukrzycą typu 2. Nie powinniśmy skupiać się tylko na zagrożeniu płynącym ze spożywania tłuszczów nasyconych - powiedział.

Ograniczenia badania

Czy więc czerwone mięso powinno być powodem do niepokoju?

Wyniki badania wskazują, że jelita mogą zawierać potencjalne wskazówki dotyczące tego, jak nasze organizmy reagują na czerwone mięso i dlaczego spożywanie czerwonego mięsa może być tak blisko związane z problemami ze zdrowiem układu sercowo-naczyniowego.

Badanie miało jednak pewne ograniczenia, które mogły wpłynąć na wyniki. Po pierwsze, uczestnicy sami informowali o swoim jadłospisie, co oznacza, że po drodze mogły się zdarzyć błędy poznawcze lub komunikacyjne.

Po drugie, badanie miało charakter obserwacyjny, a jego wyniki nie opisują dokładnego związku przyczynowo-skutkowego między jedzeniem czerwonego mięsa a chorobami sercowo-naczyniowymi. Nie tłumaczą też tego, w jaki sposób można bezpośrednio wpływać na związki wytwarzane przez drobnoustroje jelitowe.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić