Usuwa toksyny z organizmu. Skarb dla jelit
Korzeń pietruszki niesłusznie bywa niedocenianą częścią rośliny, kryje w sobie bowiem mnóstwo witamin i minerałów. W składzie odżywczym korzenia pietruszki znajdziemy minerały (żelazo, potas, wapń, miedź, cynk i magnez), witaminy A, C i K, a także witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B5, B6 oraz foliany (B9), cenne flawonoidy, terpeny i beta-karoten.
Działanie korzenia pietruszki
Dzięki obecności apigeniny, flawonoidu o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, korzeń pietruszki ma zdolność do neutralizacji wolnych rodników, które mogą prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych i chorób — w tym neurodegeneracyjnych. Zasobność w błonnik sprawia, że regularne spożywanie korzenia pietruszki pomaga z kolei w regulacji trawienia i utrzymaniu zdrowej mikrobioty jelitowej.
Korzeń pietruszki ma również właściwości diuretyczne, a więc przyczynia się do usuwania nadmiaru płynów i toksyn z organizmu, co może być korzystne dla osób cierpiących na obrzęki lub borykającym się z wysokim ciśnieniem tętniczym.
Spożywanie korzenia pietruszki wiąże się ze wsparciem dla układu immunologicznego i nerwowego oraz poprawą zdrowia oczu, skóry i włosów.
Korzeń pietruszki w kuchni
Korzeń pietruszki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, dodając go do zup, gulaszów, a nawet do świeżych sałatek. Ze względu na jego delikatny, lekko pikantny smak, świetnie komponuje się z innymi warzywami, a szczególnie dobrze smakuje po duszeniu.
Jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych sposobów na jego przyrządzenie będzie stworzenie na jego bazie domowego pesto albo zupy-kremu z uduszonych białych warzyw.
W tradycyjnej kuchni polskiej korzeń pietruszki jest nieodłącznym składnikiem rosołu. Można również zetrzeć go na tarce i dodać do koktajli owocowych lub warzywnych, zwiększając ich wartość odżywczą.