Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kornelia Ramusiewicz
|

Najlepszy dla jelit. Działa jak probiotyk z apteki

10
Podziel się:

Uszczelniają jelita i pomagają utrzymać prawidłowy stan mikroflory jelitowej. Na tym jednak nie kończy się prozdrowotne działanie probiotyków. Dowiedz się, dlaczego warto je stosować.

Najlepszy dla jelit. Działa jak probiotyk z apteki
Kefir to naturalny probiotyk (Valeria Vechterova)

Probiotyki to mikroorganizmy, których cenne właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami. Wpływają korzystnie na stan flory bakteryjnej jelit, ale nie tylko dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Wiadomo, że probiotyki wzmacniają też działanie układu immunologicznego. Chronią ścianki jelit przed szkodliwym działaniem bakterii gnilnych, zapobiegają biegunkom (również tym, które zostały wywołane antybiotykoterapią), a także wspomagają wchłanianie cennych składników odżywczych, które dostarczamy m.in. wraz z pożywieniem.

Probiotyki zmniejszają ryzyko rozwoju alergii u dzieci, z kolei u osób starszych pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Te mikroorganizmy wykazują również zdolność do neutralizacji czynników rakotwórczych.

Do probiotyków, które pozytywnie wpływają na mikrobiotę jelitową, zaliczamy: drożdżaki, pałeczki kwasu mlekowego, ziarniaki oraz bifidobakterie.

Probiotyki kupimy w każdej aptece w postaci suplementu diety, ale możemy je znaleźć również w naturalnych produktach, takich jak jogurt, kefir, zsiadłe mleko czy maślanka. Bakterie te znajdziemy również w produktach poddanych procesowi fermentacji, np. w kiszonej kapuście czy kiszonych ogórkach.

Przy zakupie produktów o działaniu probiotycznym warto zwracać uwagę na ich skład i wybierać te, które nie zawierają chemicznych dodatków czy polepszaczy smaku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
elka
4 miesiące temu
dlaczego nawet w jogurcie naturalnym jest nawalone cukru ?
fdsfs
4 miesiące temu
Te sztuczne jogurty, kefiry i inne omijam szerokim łukiem
Tomek
4 miesiące temu
Ja się tylko zastanawiam...co jest lepsze. Kefir, zsiadłe mleko czy maślanka hehe. Pozdro.
Jan
4 miesiące temu
Dzięki ,bardzo przydatny artykuł 👍
Pipi
4 miesiące temu
Wow 🙆‍♀️Jakie odkrywcze🤕
Borowik były
4 miesiące temu
Redaktor pod wpływem grzybków ewidentnie. 😉
Agula
4 miesiące temu
A na zdjęciu grzybek tybetański... Jogurt z niego mega ale to jednak nie kefir ani probiotyk.
Czarek
4 miesiące temu
Najlepszym probiotykiem jest zsiadłe mleko, drożdże do pieczenia. Takie naturalne, nie pędzone chemicznie.
Ja czytelnik
4 miesiące temu
Inteligentny autor tylko tytuł nie taki
ołcozaprzypał
4 miesiące temu
nota o niczym, tytuł nieadekwatny do treści.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić