Najzdrowsza ryba. Jedz dwa razy w tygodniu, a nie zachorujesz

214

Ryby zawierają cenne dla organizmu witaminy, minerały, białko i kwasy omega-3, dlatego by wzmocnić odporność i zadbać o kondycję organizmu warto je spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Zanim jednak zdecydujemy się na przyrządzenie rybnego przysmaku, warto wybrać jeden z najzdrowszych gatunków. Sprawdź, które ryby posiadają najwięcej wartości odżywczych.

Najzdrowsze ryby
Najzdrowsze ryby
4 gatunki ryb, po które warto sięgać regularnie

Pstrąg

Ten gatunek ryby ma w sobie sporo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i zawiera małe ilości metali ciężkich. Poza tym pstrąg jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka (18,9 na 100g) i witaminy D. W mięsie pstrąga znajdziemy także dwa rodzaje kwasu omega-3: DHA i EPA, witaminę A i C oraz składniki mineralne takie jak cynk, miedź, mangan, magnez, żelazo, potas, sód i wapń. Jedzenie tej ryby jest zalecane szczególnie osobom borykającymi się z chorobami serca.

Łosoś

Mięso tej ryby to bogactwo białka (20 g na 100 g) i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Łosoś jest bogaty w witaminę D, która wzmacnia nasze kości, witaminę B12 i B6, a także posiada znaczne ilości selenu i fosforu. Należy jednak zwrócić uwagę na to, w jakich warunkach rozwijała się ryba. Według ekspertów żywieniowych najzdrowszy jest dziki łosoś. W hodowlanym łososiu występuje dużo mniej kwasów tłuszczowych, za to znajduje się więcej dioksyn, które są niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Śledzie

Jedną z głównych zalet tej bardzo popularnej w naszym kraju ryby, jest mała zawartość metali ciężkich. Podobnie jak pstrąg i łosoś, śledź jest skarbnicą kwasów omega-3 i cennego białka (18,1 g na 100 g). Nie brakuje w nim również wapnia, dlatego tej ryby nie powinno zabraknąć w jadłospisie osób cierpiących na osteoporozę. W śledziach znajduje się też sporo witaminy D, B12 oraz potasu, magnezu, fosforu i niacyny.

Zobacz także: Zdrowa i smaczna ryba

Makrela atlantycka

Makrela to również doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Zajmuje ona czwarte miejsce na liście najzdrowszych gatunków ryb na świecie. W makreli jest niewiele toksycznych substancji. Znajdziemy w niej dużą ilość białka (18,6 g na 100g) i bezcennej witaminy B12. Inne ważne składniki, które zawiera w sobie mięso makreli to: selen, magnez, niacyna, żelazo, cynk, miedź oraz witamina A, C, E i K. Makrela atlantycka jest zdecydowanie zdrowsza od makreli królewskiej, która zawiera dosyć dużo rtęci, szkodliwej szczególnie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić