Smaczna, ale kumuluje rakotwórczą rtęć. Ta grupa w ogóle nie może jej jeść
Popularna ryba żyjąca w morzach i oceanie, której mięso posiada szereg prozdrowotnych właściwości, pod warunkiem jednak, że wybierzemy taką ze sprawdzonego źródła. Niestety halibut łatwo kumuluje rakotwórczą rtęć, stąd też niektórzy muszą na niego uważać szczególnie.
Właściwości zdrowotne halibuta
Halibut jest rybą z rodziny flądrowatych. To drapieżnik żywiący się krabami, kałamarnicami i innymi rybami. Powszechna opinia głosi, że mięso halibuta jest bardzo zdrowe. Nie jest to do końca jednak prawdą.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Dzięki zawartości witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych spożywanie halibuta działa pozytywnie na kondycję organizmu. Obecność mięsa z tej ryby w codziennym jadłospisie pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu krwionośnego, wzmocni nasz układ odpornościowy i zadba o naszą sylwetkę.
Zobacz także: Szkodliwe gatunki ryb. Nie jedz ich
Mimo walorów zdrowotnych, jakie posiada halibut, nie każdy może go spożywać regularnie. Dotyczy to kobiet spodziewających się dziecka i karmiących piersią. Poza tym halibut należy do gatunków długo żyjących, przez co gromadzi w swoim organizmie rtęć, która z łatwością przenika przez krew i łożysko. Może to zaszkodzić prawidłowemu rozwojowi płodu.
Kupując halibuta, powinniśmy przede wszystkim sprawdzić, czy jest świeży. Najlepszej jakości są ryby pachnące wodą morską. Należy również zwrócić uwagę na wygląd oczu i nie wybierać osobników o mętnych i zapadniętych oczach. Ponadto mięso halibuta, którego zamierzamy zjeść, nie powinno posiadać odkształceń i przebarwień.