Dominika Najda| 
aktualizacja 

Najzdrowsza wśród kasz. Zbija ciśnienie, cholesterol i cukier we krwi

4

Wybór kasz jest ogromny i z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj. Dodatek jest zdrowy i powinien znaleźć się w każdym jadłospisie. Szczególnie warta uwagi jest kasza gryczana biała. Zalety jej spożywania zaskakują.

Najzdrowsza wśród kasz. Zbija ciśnienie, cholesterol i cukier we krwi
Nieprażona kasza gryczana to bogactwo antyoksydantów (Licencjodawca, Karina Stan / 500px)

Nieprażona kasza gryczana kontra tradycyjna

Niepalona kasza gryczana jest mniej popularna od swojej siostry. Okazuje się jednak, że jest jeszcze zdrowsza niż prażona kasza gryczana. Wszystko dlatego, że biała gryka nie jest poddawana obróbce termicznej, a tym samym nie traci tak wielu składników odżywczych.

W zasadzie prażona i nieprażona kasza gryczana to ten sam produkt. Różnią się jedynie sposobem przetwarzania. Biała kasza jest delikatniejsza, dzięki czemu jej właściwości antyoksydacyjne mogą być nawet czterokrotnie większe.

Nieprażona kasza gryczana to źródło wielu witamin i minerałów. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i dodatek do słodkiej owsianki. Różni się smakiem, więc może przypaść do gustu nawet osobom, które nie przepadają za prażoną gryką.

Element zbilansowanej diety oraz źródło wartości odżywczych

Biała kasza jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a do tego zawiera dobrze przyswajalne węglowodany, białko roślinne i nienasycone kwasy tłuszczowe. W niepalonej gryce znajdziemy również witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najzdrowsze rodzaje kaszy

Spożywanie białej kaszy jest także zalecane ze względu na zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, jodu, rutyny i krzemu. Niepozorny produkt napakowany jest składnikami odżywczymi.

Niepaloną kaszę gryczaną można przygotować na wiele sposobów i jest doskonałym dodatkiem do każdej diety. Szczególnie zalecana jest alergikom, osobom z celiakią i nietolerancją glutenu. Również wspomaga zdrowe odchudzanie.

Zalety spożywania kaszy gryczanej białej

Jakie jeszcze właściwości skrywa biała kasza gryczana? Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, wspiera procesy trawienne, poprawia kondycję jelit oraz zapobiega zaparciom. Dłużej utrzymuje uczucie sytości, więc ułatwia odchudzanie.

Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz cukru we krwi. Wspiera układ nerwowy i układ krążenia. Po białą kaszę gryczaną warto sięgać, by spowolnić proces starzenia oraz zmniejszyć stany zapalne w organizmie, a tym samym zmniejszyć ryzyko wielu chorób.

Jak widać korzyści ze spożywania nieprażonej kaszy gryczanej jest naprawdę sporo. Jest to świetny dodatek do zdrowej i zbilansowanej diety. Jest to produkt bezglutenowy, a sposobów jej przygotowania jest cała masa.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić