Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Najzdrowszy dodatek do obiadu. Duża dawka witamin i błonnika

6

Podstawowe składniki typowego polskiego obiadu to mięso i surówka lub sałatka. Bardzo często zastanawiamy się, czy obok tego zestawu na talerzu położyć ziemniaki, ryż, kaszę czy makaron. Przed podaniem drugiego dania warto zastanowić, który z tych składników posiada najwięcej walorów zdrowotnych i jest najmniej kaloryczny.

Najzdrowszy dodatek do obiadu. Duża dawka witamin i błonnika
Kasza to najlepszy dodatek do dań (Tanya145)

Ryż

Ryż to produkt, który zawiera znaczne ilości białka. Poza tym wpływa korzystnie na prawidłowy poziom cukru i cholesterolu w krwiobiegu oraz podnosi odporność. Po ryż bez obawy mogą sięgać osoby mające tendencję do reakcji alergicznych.

Zdecydowanie najlepszym wyborem jest brązowa odmiana ryżu. Nie posiada dużo kalorii, ma niski indeks glikemiczny i zawiera o wiele więcej błonnika niż biały ryż. W brązowym ryżu znajdziemy również żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Ten dodatek obiadowy sprawi, że uczucie sytości będzie nam towarzyszyło przez dłuższy czas.

Makaron

Kolejnym chętnie wybieranym dodatkiem do obiadu jest makaron. Najlepiej sięgnąć po produkt z mąki pełnoziarnistej.

Znajdziemy w nim m.in. żelazo, fosfor, cynk, potas, witaminy z grupy B i cenny błonnik pokarmowy. Dobrym pomysłem, jest także dodanie do obiadu makaronu bezglutenowego na bazie kukurydzy, ryżu lub gryki.

Ziemniaki

Ziemniaki są powszechnie uznawane za bardzo kaloryczne i niezdrowe. Jak się jednak okazuje, są to lekkostrawne warzywa, po które watro sięgać regularnie. Jeśli nie polejemy ziemniaków tłustym sosem i nie dodamy do nich dużej ilości masła, wówczas kaloryczność potrawy znacznie spadnie. Do obiadu najlepiej dodać młode ziemniaki, które mają w sobie najwięcej włókna pokarmowego.

Kasza

To najlepszy dodatek do obiadu. W każdym rodzaju kaszy znajdziemy cenne witaminy, skrobię i błonnik. Najmniej ciężkostrawna jest kasza manna, natomiast kasza jęczmienna najkorzystniej wpływa na układ trawienny. Z kolei kasza jaglana jest polecana osobom cierpiącym na alergie pokarmowe. Gryka wpływa wspomaga prawidłowe ciśnienie tętnicze i jest najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego.

Każdy z wyżej wymienionych dodatków obiadowych posiada swoje mocne strony. Należy jednak pamiętać, że dodając do nich zasmażkę, skwarki, czy tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa znacznie obniżymy ich prozdrowotne właściwości, a przy okazji zaszkodzimy naszemu zdrowiu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić