Najzdrowszy owoc świata. Broń w walce z komórkami nowotworowymi

Pewnie wiele osób nie słyszało o śliwkach umeboshi. Jednak warto wprowadzić pewne zmiany w swoim życiu i włączyć do swojego codziennego jadłospisu te owoce. Dowiedz się, dlaczego można je uznać za jeden z najzdrowszych produktów na świecie.

Jakie właściwości mają śliwki umeboshi?Jakie właściwości mają śliwki umeboshi?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Asobinin

Umeboshi nazywane są również kwaśnymi śliwkami lub japońskimi morelami. Są to suszone i marynowane owoce o okrągłym kształcie oraz charakterystycznym kwaskowatym smaku. Ten rodzaj śliwki zbiera się w sezonie letnim pod koniec czerwca, kiedy owoce osiągają największą kwasowość. Śliwki umeboshi doskonale sprawdzają się w kuchni jako dodatek do potraw z białego ryżu. Można je też podawać zawinięte w wodorosty.

Regularne sięganie po ten superfood oczyszcza organizm z toksyn, usprawnia pracę naszej wątroby. Pomaga też w leczeniu stanu zapalnego i stłuszczenia tego organu. W tych owocach znajdziemy sporo błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, wymiata z nich złogi pokarmowe i zapobiega zaparciom. Japońskie morele zawierają również potas, mangan, tiaminę, ryboflawinę i witaminę A.

Jak wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma "Tumori" ekstrakt z umeboshi jest w stanie powstrzymać rozwój choroby nowotworowej, nie niszcząc jednocześnie zdrowych komórek. Substancje zawarte w śliwkach pochodzących z kraju kwitnącej wiśni mogą pomóc pacjentom z rakiem wątroby, jelita grubego, trzustki, piersi i skóry. Poza tym przeciwutleniacze zawarte w kwaśnych śliwkach opóźniają proces starzenia się organizmu. Z kolei polifenole zwiększają produkcję kolagenu i stymulują działanie osteoblastów, które odpowiadają za syntezę kości, dzięki czemu chronią przed osteoporozą.

Właściwości antybakteryjne owoców poprawiają kondycję zdrowotną naszej jamy ustnej, a także zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy, zapalenia dziąseł i ubytków w uzębieniu. Stała obecność umeboshi reguluje poziom cukru w krwiobiegu i zmniejsza stres oksydacyjny, który przyczynia się do rozwoju wielu poważnych chorób. Poza tym śliwki umeboshi wpływają pozytywnie na gospodarkę kwasowo-zasadową i pomagają odkwasić organizm.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Katastrofalne skutki cyklonu na rajskiej wyspie. Wciąż szukają 214 osób
Katastrofalne skutki cyklonu na rajskiej wyspie. Wciąż szukają 214 osób
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan