Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Nalewka długowieczności. Wystarczy kieliszek, by zapobiec miażdżycy

83

Domowe nalewki od wielu lat są cenione. Nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również z powodu wielu prozdrowotnych właściwości. Po te domowe specyfiki powinny sięgać zwłaszcza osoby borykające się ze zbyt wysokim cholesterolem. Oto dwa przepisy na trunki, które zmniejszą ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca oraz udaru mózgu.

Nalewka długowieczności. Wystarczy kieliszek, by zapobiec miażdżycy
Nalewka z czosnku to tania ochrona przed miażdżycą i zawałem (Licencjodawca, lingqi xie)

Nalewka z czosnku

Czosnek to bez wątpienia jeden z najsilniej działających naturalnych antybiotyków. Znajdziemy w nim m.in. witaminy A i C, witaminy z grupy B, wapń, magnez czy potas. Po zgnieceniu ząbka czosnku uaktywnia się allicyna, który jest silnym antyoksydantem. Cenne substancje obecne w tym popularnym dodatku do potraw zwiększają odporność, działają przeciwzapalnie, a także pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości czosnku, warto przyrządzić prozdrowotny trunek nazywany "tybetańską nalewką długowieczności". W tym celu po obraniu trzech główek czosnku przeciskamy je przez praskę lub ścieramy na tarce, wrzucamy do słoika i zalewamy dwiema szklankami spirytusu. Szklany pojemnik zakręcamy i zostawiamy na pięć dni. Po upływie tego czasu miksturę należy odcedzić za pomocą gazy i sitka, a następnie przelać do butelek i odstawić na 10 dni. Jeden kieliszek mikstury pijemy przed kolacją. Tyle wystarczy, by zaprowadzić porządek w tętnicach, wymieść złogi i ochronić się przed miażdżycą.

Nalewka z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka ma w sobie substancje obniżające cholesterol i regulujące poziom cukru w krwiobiegu. Poza tym ten smaczny owoc pomaga zwalczyć objawy migreny, ból gardła, dolegliwości ze strony układu oddechowego i problemy trawienne. Żeby poprawić swoją kondycję zdrowotną i zmniejszyć ryzyko poważnych dolegliwości, warto sięgnąć po nalewkę z czarnej porzeczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Na początek kilogram owoców zasypujemy połową kilograma cukru i odstawiamy na 5-6 tygodni. Kiedy sfermentują, sok przecedzamy i wlewamy do niego pół litra spirytusu. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w zimne i chłodne miejsce. Po pół roku możemy w pełni korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić