Naszpikowane antybiotykami. Negatywnie wpływają na układ nerwowy

3

Jeszcze do niedawna krewetki były uznawane za towar luksusowy. Dziś są dostępne praktycznie w każdym supermarkecie. Niestety, to przysmak, w którym kumuluje się dużo zanieczyszczeń, a do ich połowu wykorzystuje się przynętę na bazie chloru i sody kaustycznej. Czy jedzenie krewetek jest zdrowe?

Krewetki
Krewetki (123RF)

Jedzenie krewetek

Są delikatne, smaczne, zawierają cenne dla naszego zdrowia związki, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a w dodatku są dietetyczne, bo zawierają niewiele kalorii.

Krewetki, które możemy kupić w polskich sklepach, są najczęściej importowane z Indonezji, Tajlandii, Chin lub Ekwadoru. W tych miejscach są hodowane na masową skalę, a warunki, w których żyją, nie należą do najlepszych. Sztuczne stawy powstające u wybrzeży są wypełnione po brzegi skorupiakami, co sprawia, że bakterie namnażają się tam z ogromną łatwością.

By zmniejszyć liczbę zainfekowanych krewetek, producenci podają im w trakcie hodowli antybiotyki oraz pestycydy. Stosują również silne środki odkażające.

Krewetka naszpikowana antybiotykiem

Niestety, te wszystkie substancje gromadzą się w ciele krewetek, a następnie wraz z pożywieniem dostają się do naszych organizmów. Eksperci ostrzegają, że to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia, gdyż hodowane w ten sposób owoce morza zawierają bakterie oporne na antybiotyki.

Pestycydy fosfoorganiczne, które badacze znaleźli w krewetkach, negatywnie wpływają na układ nerwowy, uszkadzając go. Wówczas mogą pojawiać się takie dolegliwości jak bóle głowy, drażliwość, zaburzenia pamięci czy senność. Jakość tych smacznych skorupiaków obniża również zbyt długi czas transportu i nieodpowiednie warunki przechowywania. Bakterie wówczas się namnażają, co u człowieka może powodować objawy zatrucia pokarmowego.

Jak wybrać dobre krewetki?

W wielu krajach europejskich stosowanie środków chemicznych podczas hodowli są zakazane, więc przed zakupem krewetek warto sprawdzić, skąd pochodzą. Najbezpieczniej wybierać te z Morza Śródziemnego. Wybierając, należy sprawdzić warstwę lodu, którym pokryte są owoce morza. Powinna być przejrzysta, jednakowej grubości na powierzchni skorupiaka i bardzo cienka.

Przy zakupie świeżych krewetek, najważniejszym czynnikiem świadczącym o ich świeżości jest ich zapach. Jeśli jest silny i drażniący – nie kupujmy ich pod żadnym pozorem.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić