Dominika Najda| 
aktualizacja 

Naszpikowany likopenem. Wymiata cholesterol, zatrzyma raka płuc, jelit

7

Istnieje wiele powodów, dla których warto spożywać sok pomidorowy. To prawdziwa bomba witaminowa, która zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Wysoka zawartość likopenu pomaga zapobiegać wielu nowotworom.

Naszpikowany likopenem. Wymiata cholesterol, zatrzyma raka płuc, jelit
Pomidory to bogactwo antyrakowego likopenu (Licencjodawca, Mark Lakomcsik)

Zdrowotne właściwości likopenu

Likopen jest naturalnym barwnikiem z grupy karotenoidów. Najlepszym źródłem tego silnego przeciwutleniacza są produkty na bazie pomidorów, szczególnie sprawdzi się sok, który dostarczy organizmowi nawet trzy razy więcej antynowotworowych składników niż surowe warzywo.

Profilaktyczna dawka likopenu to około 12 do 15 mg na dobę, ale najlepsze efekty przyniesie spożywanie 30 mg w ciągu dnia. W szklance soku pomidorowego znajdziemy aż 22 mg przeciwutleniacza.

Regularne spożywanie produktów bogatych w likopen pomaga zapobiegać nowotworom. Szczególnie zalecane jest w profilaktyce raka prostaty, jelita, płuc, wątroby i jajnika. Picie szklanki soku pomidorowego dziennie przyniesie wiele korzyści zdrowotnych.

Obniża ryzyko nowotworów i jest dobry dla serca

Badania naukowców z Uniwersytetu Illinois w Chicago wykazały, że ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy było pięciokrotnie mniejsze u pacjentek, u których stężenie likopenu było wyższe w porównaniu do kobiet z niskim poziomem przeciwutleniacza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Tak wybierzesz najlepszego pomidora

Na temat zalet likopenu pojawia się coraz więcej badań. Naukowcy zalecają spożywanie produktów z wysoką zawartością tego naturalnego barwnika. Powoduje zwalczanie wolnych rodników i obniża ryzyko na raka nawet o 60 procent.

Likopen ma również działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Do tego pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i obniża poziom szkodliwego cholesterolu.

W szklance soku pomidorowego znajdziemy nie tylko likopen

Zaleca się spożywanie soku pomidorowego nie tylko ze względu na wysoką zawartość likopenu. W szklance napoju znajdziemy też mnóstwo potasu, wapnia, magnezu, żelaza, błonnika pokarmowego oraz witaminę K.

Sok pomidorowy to także doskonałe źródło kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Szklanka czerwonego napoju zawiera zaledwie 32 kcal, więc z powodzeniem można go spożywać na diecie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić