Jedz z odrobiną oliwy. Ryzyko rozwoju raka znacząco spadnie

7

Pomidory doskonale sprawdzają się jako składnik zup, sosów, sałatek i kanapek. Jak się okazuje pomidory poza walorami smakowymi, posiadają również bezcenne prozdrowotne właściwości. Z najnowszych badań wynika, że jedzenie tych warzyw może nas uchronić przed rakiem prostaty.

Pomidory wykazują działanie antynowotworowe
Pomidory wykazują działanie antynowotworowe

Pomidor bardzo często gości na polskich stołach, ze względu na swój wyśmienity smak i dostępność w każdym sklepie. Swoją piękną czerwoną barwę pomidory zawdzięczają likopenowi. Substancja ta jest silnym antyoksydantem, który opóźnia procesy starzenia, wpływa pozytywnie na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.

Likopen wykazuje również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Poza tym ten przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Wyniki jednych z najnowszych badań potwierdziły, że likopen może zapobiegać zachorowaniu na raka prostaty.

Naukowcy dokonali analizy wyników stanu zdrowia mężczyzn, w których jadłospisie regularnie występowały pomidory. Ich dieta zawierała przynajmniej 10 potraw z dodatkiem pomidorów w skali tygodnia. W grupie porównawczej mężczyźni jedli mniej niż 3 posiłki z pomidorami w ciągu dwóch tygodni. Uczestnicy badań jedli zarówno świeże, jak i przetworzone pomidory w postaci zup lub sosów. Analiza obejmowała okres sześciu lat.

Po zakończeniu badania okazało się, że dieta bogata w pomidory o 1/3 obniża ryzyko rozwoju nowotworu prostaty. Z eksperymentu wynikało również, że obecność oliwy w daniach z dodatkiem pomidorów zwiększa przyswajalność cennego dla organizmu likopenu. Wyniki badania po raz kolejny potwierdziły, że warto na stałe włączyć do swojego menu te pyszne i zdrowe warzywa.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić