Naturalny lek na nadciśnienie. Jedzone regularnie chronią przed zawałem
Pomidor jest częstym gościem na polskich stołach jako dodatek do sałatki lub główny składnik pysznej zupy albo kremu. Te soczyste warzywa zawierają sporo cennych składników, dzięki którym zmniejszają ryzyko rozwoju wielu niebezpiecznych chorób. Oto kilka powodów, dla których watro regularnie jeść pomidory.
Właściwości pomidorów
Pomidory to źródło witaminy A, C, K i B6, a także potasu, magnezu, miedzi, manganu i fosforu. Jednak najcenniejszą substancją występująca w pomidorach jest likopen. Ten przeciwutleniacz posiada szereg zdrowych właściwości.
Związek ten pomaga pozbyć się złego cholesterolu LDL i hamuje odkładnie się płytek miażdżycowych. Likopen nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, ale również pomaga na nadciśnienie i chroni nas przed zawałem serca.
Pomidory obniżają cholesterol
Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetów w Manchester i Newcastle udowodniły, że likopen pomaga chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem nadmiaru promieni słonecznych.
Zawarta w pomidorach witamina C, także pomaga obniżyć cholesterol i wyregulować ciśnienie tętnicze. Z kolei potas obecny w tych warzywach usprawnia wydalanie sodu z organizmu, dzięki temu korzystnie wpływa na prawidłową pracę serca.
Kolejną zaletą pomidorów są właściwości przeciwnowotworowe. Jedzenie tych warzyw obniża ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka, prostaty, piersi i szyjki macicy. Poza tym dzięki zawartości antyoksydantów pomidory niszczą wolne rodniki, spowalniają proces starzenia się i zapobiegają odwodnieniu skóry.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Jak jeść pomidory?
Pomidory warto spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku, przecieru, sosu lub zupy. Najwięcej likopenu znajduje się w przetworzonych pomidorach np. w koncentratach i ketchupach. Z kolei suszone pomidory mają w sobie sporo cennego błonnika pokarmowego.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą