Nie kupuj tego miodu. Pszczelarze ostrzegają

361

Miód to jeden z najcenniejszych darów natury. Wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia. Niestety, bardzo często to, czy produkt ma coś wspólnego ze zdrowiem, zależy od dobrej woli producenta. W niektórych sklepach z półek znika polski miód, a trafia na nie tajemnicza mieszanka. Lepiej jej nie kupować. Dlaczego?

Nie kupuj tego miodu. Pszczelarze ostrzegają
Miód - zdj. ilustracyjne (unsplash, Benyamin Bohlouli)

W Polsce nie brakuje pszczelarzy oddanych swojej pasji. Niestety, ich produkty coraz częściej zastępowane są tajemniczym miodem z mieszanek importowanych. Miody z Chin nierzadko wzbogacone są o pestycydy. Nie daj się oszukać i uważnie przeczytaj etykietę, zanim włożysz słoik do swojego koszyka.

Czy każdy miód jest zdrowy? Lepiej przeczytaj etykietę

Jeśli na opakowaniu widnieje informacja, że jest to "mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE", lepiej zostawić miód na półce i wybrać ten z ekologicznej pasieki. Dlaczego? Jeżeli miód pochodzi z więcej niż jednego państwa członkowskiego lub kraju trzeciego, oznaczenie pochodzenia można zastąpić jednym z następujących określeń: "mieszanka miodów z UE", "mieszanka miodów spoza UE" bądź "mieszanka miodów z UE i spoza UE".

Pszczelarze alarmują, że ta informacja nie mówi konsumentom zbyt wiele, dlatego chcą zmiany w oznaczeniach miodów. Jak wskazuje Fakt, w większości przypadków mamy wówczas do czynienia z miodem z Dalekiego Wschodu. Jest on tańszy, ale nie tak smaczny i zdrowy jak nasz rodzimy. Producenci sprowadzają go np. z Chin i mieszają z miodem polskim, tnąc koszty. Niestety, mocno wpływa to na walory zapachowe i smakowe miodu, a nawet właściwości prozdrowotne. Wspomniane źródło przypomina, że kilka lat temu nad Wisłę trafił chiński miód wzbogacony o chloramfenikol, rodzaj groźnego dla człowieka antybiotyku.

Fakt zauważa, że nawet co trzeci litr miodu, który trafia do naszych sklepów, nie został wyprodukowany w Polsce. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych donosi natomiast, iż proceder mieszania miodów różnego pochodzenia jest coraz powszechniejszy. Warto więc mieć się na baczności i wydać nieco więcej, kupując tradycyjny miód od polskiego pszczelarza prowadzącego własną pasiekę.

Zobacz także: Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy
Autor: MBD
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić