Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Nie odmawiaj sobie. Regeneruje płuca, chroni żołądek przed rakiem

20

Wystarczy jedna filiżanka soku marchwiowego dziennie, by poczuć zdrowotną różnicę. Dla tych, którzy nie są fanami jego smaku, mamy dobrą informację — nie trzeba go pić! Można przemycić go do diety w bardziej kreatywny sposób.

Nie odmawiaj sobie. Regeneruje płuca, chroni żołądek przed rakiem
Sok z marchwi nie tylko na dobry wzrok (Licencjodawca, Lidija Zivic)

Korzyści z picia soku marchwiowego

Sok z marchwi jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Popijanie go od czasu do czasu może się opłacić — jedna szklanka ma zaledwie 96 kalorii, mnóstwo potasu, witaminy A i beta-karotenu.

Sok z marchwi jest bogaty w beta-karoten 3, który w organizmie przekształca się w witaminę A, wspomagającą produkcję kolagenu — białka niezbędnego do utrzymania elastyczności skóry. Jedną z bardziej znanych korzyści beta-karotenu jest promowanie zdrowia skóry i opóźnianie zmian związanych z wiekiem.

Zawartość witaminy C w soku z marchwi może dodatkowo wspomagać syntezę kolagenu, wzmacniając włosy i przyczyniając się do uzyskania świeżej cery. Spożywanie sok z marchwi lub jedzenie całego warzywa obniża ryzyko raka żołądka aż o 26 proc. Zapobiega też rozwojowi nowotworów piersi i prostaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 5 powodów, dla których warto codziennie pić sok z marchewki

Dzięki witaminie A sok z marchwi może również korzystnie wpływać na zdrowie hormonalne, wspierając prawidłowy rozwój i funkcjonowanie hormonów reprodukcyjnych.

Sok z marchwi zawiera również kwas foliowy, niezbędny składnik odżywczy dla kobiet w ciąży, który wspomaga rozwój płodu i pomaga zapobiegać wadom wrodzonym.

Przeciwutleniacze znajdujące się w soku z marchwi, mogą chronić przed stresem oksydacyjnym i wpływać na równowagę hormonalną.

Beta-karoten odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu optymalnego zdrowia oczu. Naukowcy odkryli, że beta-karoten może zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, a witamina A chroni powierzchnię oka i odgrywa kluczową rolę w widzeniu w nocy.

Obecność witaminy A i przeciwutleniaczy w soku z marchwi może pomóc chronić płuca przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami. Badanie z udziałem 21 tys. uczestników wykazało, że osoby o najwyższym spożyciu witaminy A, beta-karotenu i witaminy C mogły pochwalić się zdrowszymi płucami niż osoby, które spożywały ich mniej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić