Nie żałuj sobie. Pomaga na zaparcia, regeneruje wątrobę
Choć to egzotyczne owoce, dziś są już dostępne w praktycznie każdym supermarkecie w Polsce. Niestety, wciąż przechodzimy obok nich obojętnie. To wielki błąd. Figi są nie tylko bardzo smaczne. Najnowsze badania wykazują, że wpływają pozytywnie m.in. na poziom cholesterolu we krwi.
Koreańscy naukowcy z Chonbuk National University Hospital wzięli pod lupę właściwości zdrowotne owoców figowca. Ich badania potwierdziły, że dzięki zawartości błonnika, figi mogą pomóc osobom borykającym się ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. Co więcej, są bogate w potas, który jest niezbędny w diecie pacjentów cierpiących na nadciśnienie. Badacze potwierdzili również, że regularne sięganie po te smaczne owoce pomaga pozbyć się zaparć, hemoroidów i wspomaga leczenie chorób narządów płciowych u kobiet. Paniom, które wzięły udział w badaniu, naukowcy podawali zarówno figi, jak i sok z owoców figowca.
Zobacz także: Może pojawić się na szyi. Znak, że wątroba wysiada
Hołownia rezygnuje z funkcji marszałka. Tak zostanie zapamiętany
To nie koniec prozdrowotnych właściwości fig. Te małe owoce wspomagają trawienie i wykazują działanie przeciwzapalne dzięki zawartości antyoksydantów. Dodatkowo chronią nasz wzrok, a także wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Przeciwutleniacze, które w nich znajdziemy, to związki ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Pyszne owoce zawierają także wapń, fosfor, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B, a także C, E i K.
Z owoców figowca można przygotować dżemy, sosy, lecznicze nalewki, a także miksturę na ból gardła i kaszel. W tym celu należy zagotować owoce w mleku, odcedzić miksturę i wypić, kiedy jest jeszcze ciepła.
Kamil Sikora, dziennikarz portalu o2.pl