aktualizacja 

Nigdy nie łącz z alkoholem. Wątroba może przestać pracować

541

Napojom alkoholowym często towarzyszą inne produkty spożywcze. Niektóre połączenia mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości. Oto lista artykułów, które w parze z alkoholem mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Nigdy nie łącz z alkoholem. Wątroba może przestać pracować
(East News)

Wódka i redbull

Wódka z napojem energetycznym to bardzo popularny drink. Warto jednak pamiętać, że ta mieszanka może być bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu. Energetyki zawierają kofeinę i taurynę, które mają silne właściwości pobudzające.

Połączenie tych substancji z wysokoprocentowym alkoholem podrażnia zakończenia nerwowe i błędnik, poza tym może powodować problemy z sercem. Spożywanie tego rodzaju napojów niekiedy prowadzi do przedawkowania alkoholu i poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dzieje się tak, ponieważ kofeina neutralizuje wpływ procentów i wydaje nam się, że alkohol na nas nie działa.

Alkohol a leki

Alkohol nie powinien być obecny podczas zażywania niektórych leków. Zanim zaczniemy pić drinka, powinniśmy sprawdzić, czy medykamenty, które przyjmujemy, nie wchodzą w niebezpieczne interakcje z alkoholem. Dotyczy to szczególnie preparatów na receptę takich jak: leki nasenne, uspokajające, przeciwzakrzepowe, przeciwgrzybiczne, przeciwcukrzycowe, opioidy oraz niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Chipsy z drinkiem

Wiele osób pijąc piwo, chętnie zajada się chipsami, krakersami, paluszkami lub solonymi orzeszkami ziemnymi. Słone przekąski mogą spowodować, że wypijemy większą ilość alkoholu, czego skutki odczujemy na następny dzień. Tego rodzaju produkty zawierają ogromne ilości soli, która powoduje odwodnienie organizmu i wzmaga nasze pragnienie. Warto dodać, że alkohol również odwadnia nasze ciało.

Mit o alkoholu

Wśród Polaków popularny jest mit, który sugeruje zjedzenie tłustej i sycącej potrawy przed wypiciem alkoholu. Okazuje się, że ciężkostrawne dania połączone z alkoholem to mieszanka zabójcza dla naszej wątroby.

To połączenie sprawia, że wątroba musi pracować na zbyt wysokich obrotach i jednocześnie trawić tłuszcz i metabolizować alkohol. W ten sposób zafundujemy sobie dłuższego i bardziej męczącego kaca.

Z alkoholem nie powinno się łączyć również produktów nabiałowych takich jak: mleko, maślanka, jogurt czy kefir. Alkohol wspomaga ścinanie się białka, dlatego rano możemy skarżyć się na mdłości, bóle brzucha i niestrawność.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić