Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Nigdy więcej nie zjesz. Tym są naszpikowane

41

Uwielbiają je dzieci i dorośli. Chociaż mogłoby się wydawać, że żelki to zdrowsza alternatywa dla tabliczki czekolady lub batoników, to wcale tak nie jest. Sprawdź jakimi chemicznymi dodatkami są naszpikowane twoje ulubione słodycze.

Nigdy więcej nie zjesz. Tym są naszpikowane
Gelly Bears a background of colored gelly bears missdragonfly Gourmet, Backgrounds, Multi Colored, Yellow, Red, Childhood, Close-up, Bear, Candy, Food, favorite, gelly, Gummy (Agata Lagati)

Po te kolorowe, słodkie, kwaśne i nadziewane przekąski chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. W sklepach możemy kupić żelki praktycznie we wszystkich smakach, kolorach i kształtach. Jednym ze składników cukierków z galaretki jest żelatyna. Jest to naturalna substancja, którą pozyskuje się z kolagenu, białka obecnego w skórze, chrząstkach i kościach zwierząt.

Niestety żelatyna, którą dodaje się do żelków, wcale nie jest tak zdrowa, jak mogłyby się wydawać.

Ten dodatek do żywności oznaczony symbolem E-441 zawiera znaczne ilości środków żelujących, emulgatorów i zagęszczaczy. Kolejne szkodliwe substancje obecne w żelkach to: cukier, syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy. Zbyt wysokie stężenie tych substancji przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości cukrzycy typu 2 i insulinooporności.

Żelki mają w swoim składzie także regulatory kwasowości, aromaty i długą listę barwników (E-104, E-122, E-124, E-129, E-133, E-151). Niektóre barwniki mogą wywoływać nadpobudliwości u najmłodszych konsumentów słodyczy, obniżać naszą odporność, zwiększać ryzyko próchnicy i rozwoju komórek nowotworowych w organizmie.

Jeżeli mamy nieodpartą ochotę na ten słodki przysmak, to lepiej poszukajmy żelków barwionych naturalnymi związkami chemicznymi takimi jak kurkuma, sok z marchwi lub buraka.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić