Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Obniżą cholesterol. Jedz jak najczęściej, a zobaczysz zmianę

4

- Nie ma powodu, by bać się jedzenia. To lekarstwo, nie wróg — przekonuje właściciel brytyjskiego ośrodka zdrowia i fitnessu Ben Cuthbert. Pod lupę wziął jedną z wielu prozdrowotnych funkcji jedzenia: odpowiadającą za obniżenie cholesterolu.

Obniżą cholesterol. Jedz jak najczęściej, a zobaczysz zmianę
Te produkty wpływają na obniżenie cholesterolu (Licencjodawca, Kriminskaya Ekaterina)

Lepsze decyzje żywieniowe

Ekspert wymienił 10 składników spożywczych, których spożywanie zapewnia obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Są to:

- tłuste ryby (np. makrela i łosoś),

- płatki/otręby owsiane,

- fasola,

- orzechy

- jabłka,

- winogrona,

- truskawki,

- cytrusy,

- awokado,

- ciemnozielone warzywa i warzywa liściaste.

Wszystkie te produkty aktywują enzymy, które umożliwiają przekształcenie nadmiaru cholesterolu w sole żółciowe, pomagające przekształcać tłuszcz w energię. Ten proces pomaga obniżyć poziom cholesterolu i daje poczucie energii. To zaś z kolei umożliwia nam więcej ruchu i motywuje nas do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych — tłumaczy Cuthbert w rozmowie z express.co.uk.

Błonnik i witaminy

Kolejnym powodem, dla którego wymienione wyżej pokarmy pomagają utrzymać kontrolę nad cholesterolem, jest zawarty w nich błonnik, który nie tylko pomaga czuć się dłużej sytym, ale również ogranicza ilość cholesterolu wchłanianą z jelita do krwi. Wątroba musi więc usunąć z krwi więcej cholesterolu, żeby wytworzyć więcej żółci.

Omawiane produkty spożywcze oferują również imponujące połączenie witamin i minerałów.

Jeśli zaczniesz jeść więcej tych pokarmów, powinieneś zauważyć znaczącą zmianę w poziomie cholesterolu we krwi. Gdy skomponujesz z nich posiłek lub koktajl, automatycznie otrzymasz danie, które pomoże w prowadzeniu zdrowego stylu życia.
Żadne dwa organizmy nie są jednak identyczne, więc moją najbardziej uniwersalną radą jest ta, by stosować zrównoważoną dietę, która będzie bogata zarówno w białko, jak i w tłuszcze oraz węglowodany. Jeśli będziesz tego przestrzegać i włączysz w swoją codzienność ruch, stworzysz podstawę zdrowego stylu życia — przekonuje Cuthbert.

W okresie wiosenno-letnim jest to wyjątkowo łatwe — wystarczy regularne picie świeżo wyciskanych soków cytrusowych i zajadanie się truskawkami.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić