Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Obniża cholesterol. Wystarczy zalać wodą

0

Tak jak niektóre napoje (dosładzane soki, alkohol) przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu, tak inne mogą go obniżyć. Nie są to napoje wykwintne ani skomplikowane – prawdopodobnie przynajmniej jeden z nich trzymasz w swojej szafce kuchennej. O których napojach mowa?

Obniża cholesterol. Wystarczy zalać wodą
Hibiskus pomaga obniżyć cholesterol (Licencjodawca, Emma Gibbs)

Zielona herbata

Zielona herbata od dawna uważana jest za napój pełen prozdrowotnych właściwości: poprawia nastrój i koncentrację, przyspiesza metabolizm, chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów, zapobiega chorobom dziąseł i zębów, wzmacnia układ immunologiczny i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Badanie opublikowane w ''Nutrition Journal'' w 2020 roku wykazało, że picie zielonej herbaty może również obniżyć poziom cholesterolu LDL (znanego jako zły cholesterol) i cholesterolu całkowitego.

Metaanaliza 31 badań, w których uczestniczyło ponad 3300 osób potwierdziła ten wniosek, ale wykazała też konieczność przeprowadzania dalszych badań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Napój udrażniający tętnice

Yerba mate

Yerba mate, napój wywodzący się Ameryki Południowej, zyskał popularność także w Polsce. Zawiera wiele składników odżywczych (w tym witaminę C, B1, B2, A, żelazo, magnez i potas), poprawia koncentrację, zmniejsza łaknienie i przyspiesza przemianę materii.

Okazuje się, że chroni też przed chorobami serca. W 2019 roku przeprowadzono badanie, opublikowane później w hiszpańskim czasopiśmie Nutricion Hospitalaria, w którym przeanalizowano wpływ picia yerba mate na ilość tłuszczu we krwi u 119 kobiet z nadwagą.

Najlepsze rezultaty uzyskano u tych badanych, które łączyły picie yerba mate ze zdrową dietą, ale u kobiet, które diety nie wdrożyły, również obniżył się poziom cholesterolu.

Należy jednak pamiętać, że zbyt duże spożycie tego napoju może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych, m.in. zaburzeń snu i bólu głowy.

Herbata hibiskusowa

Hibiskusowa herbata ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, zawiera dużo przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniu komórek, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga obniżać ciśnienie krwi.

Badania wykazały również, że picie dwóch szklanek herbaty hibiskusowej dziennie obniża całkowity poziom cholesterolu u pacjentów z cukrzycą (w tym złego cholesterolu oraz trójglicerydów).

Herbaty z hibiskusa nie powinny jednak pić kobiety ciężarne i karmiące.

Dlaczego warto obniżać poziom cholesterolu?

Cholesterol stanowi niezbędny składnik komórek, kwasów żółciowych, hormonów oraz witaminy D3 – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania.

Istnieje jednak przyjęty podział na cholesterol dobry (HDL) i zły (LDL). Zły transportuje cholesterol z wątroby do komórek ciała (czyli odwrotnie niż dobry). Jego stężenie we krwi powinno być niższe niż 100 mg/dl.

Jeśli przekracza tę wartość, osadza się w tętnicach wieńcowych, tworząc złogi i zwężając naczynia krwionośne, co prowadzi do zaburzeń krążenia oraz zwiększonego ryzyka zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy i choroby wieńcowej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić