Opóźnia proces starzenia się. Obniża poziom glukozy we krwi

Karczoch nie jest jednym z najbardziej popularnych w naszym kraju warzyw, co nie oznacza, że powinniśmy przechodzić obok niego obojętnie. Można go zamarynować, wrzucić na grilla, dodać do sałatki lub przygotować na jego bazie prozdrowotny sok. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie sięgać po ten specyfik.

Sok z karczocha świetnie wpłynie na zdrowieSok z karczocha świetnie wpłynie na zdrowie
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2022 Getty Images

Karczoch to wieloletnia roślina uprawiana głównie w krajach śródziemnomorskich, która posiada jadalne kwiatostany. Wyróżniają się delikatnie orzechowym i jednocześnie łagodnie cierpkim i gorzkawym smakiem. Poza walorami kulinarnymi warzywo to posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Żeby w pełni z nich skorzystać, najlepiej sięgnąć po sok z karczocha lub preparaty na bazie wyciągu z tego warzywa.

Jedną z najcenniejszych substancji, jakie zawierają karczochy, jest cynaryna, która wykazuje działanie żółciopędne oraz pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów w krwiobiegu.

Lekarze od dawna podkreślają, że zaburzona gospodarka lipidowa jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. W karczochach znajdziemy także witaminę C i K, niacynę, magnez, fosfor, wapń, żelazo, flawonoidy, karotenoidy, inulinę, rutynę, kwas chlorogenowy i sylimarynę.

Dzięki zawartości wielu prozdrowotnych elementów mikstura z karczochów usprawnia metabolizm, wspomaga regenerację wątroby, oczyszcza ciało z toksyn i wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców przez Instytut Badań nad Zdrowiem i Opieką na Uniwersytecie w Amsterdamie regularne sięganie po ten preparat znacznie obniża poziom glukozy we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Obecne w soku z karczocha antyoksydanty chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych oraz opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu.

Warto wspomnieć, że karczochy są niskokaloryczne i po ich spożyciu na długo utrzymuje się uczucie sytości. Z tego względu powinny włączyć je do swojej codziennej diety osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"