Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Piękne i zdrowe. O tych właściwościach słyszało niewielu

1
Podziel się:

Fiołki trójlistne, czyli bratki większość z nas traktuje tylko jako rośliny ozdobne. Jak się okazuje, te piękne kwiaty wyróżniają się nie tylko wyglądem, ale także walorami zdrowotnymi i kulinarnymi. Koniecznie poznaj niezwykłe właściwości bratków.

Piękne i zdrowe. O tych właściwościach słyszało niewielu
Dlaczego warto sadzić bratki? (2021CarolineGauvin)

W kwiatach i liściach fiołka trójlistnego znajdziemy m.in.: kwasy organiczne, kwercetynę, garbniki, saponiny i rutozyd. Dzięki tym substancjom bratki zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, regulując tym samym ciśnienie krwi. Preparaty na bazie tych roślin nie tylko wpływają korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, ale także pomogą na bóle mięśni i stawów. Jeżeli doskwierają nam dolegliwości reumatyczne lub cierpimy z powodu złamania lub stłuczenia powinniśmy wypróbować ciepły kompres z odwaru z bratka.

Dzięki właściwościom moczopędnym i przeciwzapalnym bratek świetnie sprawdza się w leczeniu kamicy nerkowej i zapaleniu pęcherza moczowego. Ekstrakt z bratków warto również włączyć do diety odchudzającej. Pijąc ten leczniczy preparat przed posiłkiem, skutecznie oczyścimy organizm z toksyn, usprawnimy przemianę materii i zahamujemy apetyt na niezdrowe przekąski.

Bratek wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego. Saponiny obecne w bratku łagodzą objawy kaszlu i działają wykrztuśnie. Żeby wykorzystać prozdrowotne działanie fiołka trójlistnego, należy przygotować napar z tej rośliny na mleku. Wywar z bratków może okazać się silną bronią w walce z problemami skórnymi. Leczniczy napar możemy pić lub zastosować go zewnętrznie.

Najlepiej zastosować te dwie metody jednocześnie. W ten sposób pozbędziemy się trądziku, wysypki, egzemy i podrażnień skóry.

Jeśli chcemy przygotować domowy specyfik na bazie fiołka trójlistnego, wystarczy, że do niewielkiego garnka wsypiemy łyżkę ziela i zalejemy szklanką wody. Następnie wodę doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na ogniu przez 5 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy miksturę i wypijamy. Bratki można dodać również do sałatki, lekko słodkiej zupy, potrawy mięsnej czy dania z ryżu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(1)
LLLLL
1 tyg. temu
Ten czereśniak zna się na wszystkim.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić