Pij codziennie. Zmniejsza ryzyko cukrzycy, odchudza, łagodzi stany zapalne

40

Ocet jabłkowy, miód, kurkuma i imbir zazwyczaj są używane w kuchni oddzielnie. Nie każdy jednak wie, że z połączenia tych składników może powstać mikstura o leczniczych właściwościach.

Ocet jabłkowy, miód, kurkuma i imbir - to połączenie idealne dla naszego zdrowia
Ocet jabłkowy, miód, kurkuma i imbir - to połączenie idealne dla naszego zdrowia

Składniki potrzebne do przygotowania zdrowego napoju:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka sproszkowanej kurkumy,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru.

Przyrządzając miksturę, musimy pamiętać, żeby trzymać się proporcji podanych w przepisie. Zbyt duża ilość kurkumy czy za mała miodu, może sprawić, że mikstura bardziej nam zaszkodzi, niż pomoże.

Na początek należy wlać wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia. Następnie wrzucić do naczynia imbir i przez chwilę gotować. Potem dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Tak przygotowaną miksturę spożywamy raz dziennie. Możemy ją pić na ciepło lub na zimno, dodając kostki lodu. Jeśli uznasz, że smak leczniczego napoju jest zbyt intensywny, możesz go wzbogacić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny lub limonki.

Regularne sięganie po napój na bazie octu jabłkowego, miodu, kurkumy i imbiru jest polecany nie tylko tym, którzy chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Osoby mające prawidłową wagę również powinny włączyć do swojego codziennego jadłospisu ten prozdrowotny eliksir.

Napój usprawnia metabolizm, sprzyja prawidłowej perystaltyce jelit i pomaga pozbyć się infekcji bakteryjnych. Jest także skutecznym lekiem na mdłości i redukuje objawy stanu zapalnego stawów. Poza tym picie tej mikstury zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić