aktualizacja 

Pomoże przy grypie. Szybka ulga dla bolących stawów

8

Liście laurowe to popularny dodatek do marynat warzywnych, zup i sosów. Jednak niewiele osób wie, że można z nich przygotować leczniczą nalewkę. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma ta mikstura.

Liście laurowe
Liście laurowe

Dlaczego warto pić nalewkę z liści laurowych

Licie laurowe zawierają witaminę A i C, witaminy z grupy B, potas, wapń żelazo, cynk, mangan oraz pektyny garbniki, olejki eteryczne, alkaloidy izochinolinowe i flawonoidy. Liście bobkowe działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Dzięki tym właściwościom mikstury na bazie tej rośliny doskonale radzą sobie z objawami przeziębienia i grypy oraz bólami mięśni i stawów. Są również naturalnym lekiem na zgagę i wzdęcia, pomagają oczyścić organizm z toksyn i dbają o odpowiednie stężenie cukru i cholesterolu we krwi. Poza tym obecność liści laurowych w naszym codziennym jadłospisie zmniejsza ryzyko zawału i chorób nowotworowych.

Składniki potrzebne do przygotowania leczniczej nalewki:

  • 50 g świeżych liści laurowych,
  • 500 ml 60 proc. alkoholu.

Sposób przygotowania:

Umyte i posiekane wcześniej liście wrzucamy do słoika i zalewamy alkoholem. Mocno zakręcony słoik stawiamy w ciepłym i suchym miejscu na ok. 14 dni. Po upływie tego czasu miksturę przecedzamy i przelewamy do butelki. Należy pamiętać, żeby nalewkę spożywać w rozsądnych ilościach.

Najlepiej rozpuścić 10 kropli tego trunku w wodzie i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. To z pewnością wpłynie korzystnie na pracę naszego układu pokarmowego i pomoże na niestrawność.

Mikstura nadaje się również do użytku zewnętrznego. Żeby poradzić sobie z obrzękami, reumatyzmem, bólem ścięgien stawów czy mięśni należy wetrzeć nalewkę w bolące miejsce.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić