Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Powoli wyniszczają mózg. Mogą obniżyć też nasze IQ

104

Czym tak właściwie jest inteligencja? Możemy ją zdefiniować jako połączenie trzech zdolności: myślenia, uczenia się na podstawie własnych doświadczeń i przystosowania się do otaczającego środowiska. Jest ona mierzona ilorazem inteligencji – IQ i wbrew panującym mitom iloraz inteligencji danej osoby nie jest niezmienny. Jego wysokość może zmieniać wiele czynników, w tym dieta.

Powoli wyniszczają mózg. Mogą obniżyć też nasze IQ
(Getty Images)

Mogą powodować nadwagę, cukrzycę, zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów. Niektóre produkty spożywcze potrafią zrujnować nasze zdrowie. Co więcej, okazuje się, że również mogą wpłynąć na nasz mózg i obniżyć nasze IQ. Jakich produktów lepiej unikać?

Guma do żucia

Naukowcy z Kalifornii udowodnili, że żucie gumy może wpływać na naszą koncentracją. Badacze przeprowadzili eksperyment z udziałem ludzi. Osoby, które żuły gumę podczas badania miały spore problemy z rozwiązaniem zadań, przy których angażowana była pamięć krótkotrwała, np. czytanie ze zrozumieniem.

Mrożona herbata

Nie ma nic złego w mrożonej herbacie pod warunkiem, że przygotujesz ją sam w domu. Ta kupowana w sklepie zazwyczaj jest nafaszerowana cukrem, konserwantami i sztucznymi barwnikami. Niestety, to mieszanka wybuchowa dla naszego organizmu, a przede wszystkim dla mózgu. Liczne badania wykazały, że dieta bogata w cukier spowalnia pracę mózgu, utrudniając koncentrację.

Pomidory w puszcze

Konserwy; napoje w puszkach; plastikowe butelki - te wszystkie produkty są źródłem BPA (bisfenol A), który zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów, a także może powodować problemy neurologiczne. Udowodniono, że bisfenol A może wpływać na pracę mózgu. Osoby regularnie narażone na ten składnik mogą mieć problemy z zapamiętywaniem, uczeniem się czy kojarzeniem.

Surowe kiełki

Zaskoczony? Surowe kiełki cebuli, brokułów, lucerny czy rzodkiewki mogą zawierać szkodliwe bakterie. Gdy zaczną rozprzestrzeniać się po całym organizmie, zaatakują m.in. neurony w mózgu, paraliżując ich działanie.

Margaryna i masło

Masło jest źródłem utlenionych frakcji cholesterolu. Niestety, związki te przez to, że są niewielkich rozmiarów, mogą przenikać barierę krew-mózg. Eksperci ostrzegają, że ta forma jest bardzo reaktywna i niszczy wszystkie komórki i związki, które znajdą się na jej drodze. Podobnie jest z margaryną. To produkt mocno przetworzony, który zawiera rakotwórcze tłuszcze trans.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niezwykle trudne warunki w Beskidach. Ważny apel ratowników GOPR
Niezwykły wyczyn włoskiego polityka. Lorenzo Lotti ustanowił nowy rekord
Świątek porównana do Rosjanki przez Białorusinów. "Współczuję Polakom reżimu"
Ciało profesora UKSW w aucie. Jest reakcja uniwersytetu
W Lasach Państwowych znów kupimy choinki. Nadleśnictwa kuszą cenami
Zima zaskoczy kierowców? Mandat za lekceważenie tego przepisu jest dotkliwy
Afera w polskim kościele. Ksiądz pozywa biskupa. "Rozegrał to w sposób bardzo przemocowy"
Jest popularnym dodatkiem do żywności. Może być niebezpieczny dla zdrowia
Wybory prezydenckie 2025. Biedroń ujawnia, kogo wystawi Lewica
Tragedia w rodzinie Krzysztofa Bosaka. Politycy ślą kondolencje
GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o niezdiagnozowaną chorobę
Straty sięgają milionów. Ryby także są ofiarami powodzi
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić