aktualizacja 

Sprawdziliśmy, które mięso z kurczaka jest najzdrowsze. Możesz się zdziwić

53

Drób to rodzaj mięsa wyjątkowo często goszczący na polskich stołach. Kupując kurczaka wybieramy różne części: udka, piersi, skrzydełka lub podroby. Jedni wolą mięso białe, inni nie tkną żadnego poza ciemnym. Które mięso z kurczaka jest najlepsze i dlaczego jego części różnią się kolorem?

Sprawdziliśmy, które mięso z kurczaka jest najzdrowsze. Możesz się zdziwić
(get, Getty Images)

Delikatne i chude mięso kurczaka jest wprost uwielbiane przez Polaków. Nic dziwnego, bo poza walorami smakowymi posiada także właściwości zdrowotne. Zawiera dużą ilość białka, witamin z grupy B oraz witaminy: A,C i D. Czy wiesz, że części kurczaka różnią się nie tylko kolorem, ale również wartościami odżywczymi?

Ciemne mięso z kurczaka

Ciemne mięso znajduję się w udach, podudziach i skrzydełkach. Jest bogatym źródłem mioglobiny czyli białka, które przechowuje tlen w mięśniach, aby poprawić ich pracę. Im większa zawartość mioglobiny w mięśniach, tym ciemniejsze i zdrowsze mięso. Kura jest nielotem, więc porusza się głównie na swoich nogach, dlatego tam mięso jest ciemniejsze niż w pozostałych częściach.

Części dolne kurczaka są zdrowe i nie powinniśmy się obawiać ciemniejszego koloru' - mówi dla WP abc Zdrowie dr Krystyna Pogoń z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Ciemne mięso jest zdecydowanie bardziej tłuste (szczególnie skóra), ale ma więcej żelaza, które jest niezbędne do przenoszenia tlenu w organizmie. Niedobór żelaza zmniejsza aktywność, koncentrację i wydajność naszej pracy oraz powoduje zmęczenie i podatność na infekcje.

Białe mięso z kurczaka

Białe mięso kurczaka nie posiada mioglobiny. Zawiera też najmniej cholesterolu ze wszystkich części kurczaka. Pierś jest tez źródłem takich cennych minerałów jak: potas, sód, magnez, fosfor oraz wapń. Jedzenie białego mięsa drobiowego zalecane jest dla osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym. Powinny one wybierać właśnie filety drobiowe, ponieważ są lekkostrawne i mają niską zawartość tłuszczu.

Osoby, które nie są na żadnej diecie, mogą spożywać każdy rodzaj mięsa z kurczaka, a więc wybór należy do ciebie!

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić