Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Sprawdziliśmy, które mięso z kurczaka jest najzdrowsze. Możesz się zdziwić

38
Podziel się:

Drób to rodzaj mięsa wyjątkowo często goszczący na polskich stołach. Kupując kurczaka wybieramy różne części: udka, piersi, skrzydełka lub podroby. Jedni wolą mięso białe, inni nie tkną żadnego poza ciemnym. Które mięso z kurczaka jest najlepsze i dlaczego jego części różnią się kolorem?

Sprawdziliśmy, które mięso z kurczaka jest najzdrowsze. Możesz się zdziwić
(get, Getty Images)

Delikatne i chude mięso kurczaka jest wprost uwielbiane przez Polaków. Nic dziwnego, bo poza walorami smakowymi posiada także właściwości zdrowotne. Zawiera dużą ilość białka, witamin z grupy B oraz witaminy: A,C i D. Czy wiesz, że części kurczaka różnią się nie tylko kolorem, ale również wartościami odżywczymi?

Ciemne mięso z kurczaka

Ciemne mięso znajduję się w udach, podudziach i skrzydełkach. Jest bogatym źródłem mioglobiny czyli białka, które przechowuje tlen w mięśniach, aby poprawić ich pracę. Im większa zawartość mioglobiny w mięśniach, tym ciemniejsze i zdrowsze mięso. Kura jest nielotem, więc porusza się głównie na swoich nogach, dlatego tam mięso jest ciemniejsze niż w pozostałych częściach.

Części dolne kurczaka są zdrowe i nie powinniśmy się obawiać ciemniejszego koloru' - mówi dla WP abc Zdrowie dr Krystyna Pogoń z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Ciemne mięso jest zdecydowanie bardziej tłuste (szczególnie skóra), ale ma więcej żelaza, które jest niezbędne do przenoszenia tlenu w organizmie. Niedobór żelaza zmniejsza aktywność, koncentrację i wydajność naszej pracy oraz powoduje zmęczenie i podatność na infekcje.

Białe mięso z kurczaka

Białe mięso kurczaka nie posiada mioglobiny. Zawiera też najmniej cholesterolu ze wszystkich części kurczaka. Pierś jest tez źródłem takich cennych minerałów jak: potas, sód, magnez, fosfor oraz wapń. Jedzenie białego mięsa drobiowego zalecane jest dla osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym. Powinny one wybierać właśnie filety drobiowe, ponieważ są lekkostrawne i mają niską zawartość tłuszczu.

Osoby, które nie są na żadnej diecie, mogą spożywać każdy rodzaj mięsa z kurczaka, a więc wybór należy do ciebie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(38)
Barbara
2 lata temu
Ja polecam mięso z Roślinnego Qurczaka 😎 Z białeczkiem i pełnym aminogramem, bez antybiotyków, które są w tradycyjnym mięsie drobiowym.
Gina z Danii
2 lata temu
Witam wszystkich mięsożerców. Nie wiem kto nam wpoił w głowy, że bez protein nie można być najedzonym - bo warzywa bez chemii nie powodują chorób i można żyć zdrowo aż do śmierci. W duńskim miesięczniku Samvirke można już przeczytać, że mięso "z kurczaka" jest już produkowane w Singapore w 1200 litrowych kontenerach. Wiadomo, że bogacze jak Bill Gates uciekają do krajów, gdzie nie płacą podatków i mogą wypróbowywać swoje ideé. Smacznego
Jaja
2 lata temu
No no a sptawdziliscie ile zawieraja glifosatu a ile antybiotykow??!! To ludzi interesuje!!!
Jaja
2 lata temu
A sprawdziliscie ile maja glifosatu?!to mnie intetesuje!!!
Czarny
2 lata temu
W przemysłowej hodowli stosuje się antybiotyki bo gdy tylko jedno zwierze ma objawy trzeba na wszelki wypadek szprycować wszystkie. I to jest "uzasadniona potrzeba". Właściciela kurnika głównie by nie stracić milionów na jednym rzucie. U wiejskiego chłopa jak zachorowały to wszystkie padły. Powapnował kurnik. Zaklął szpetnie. Kupił nowe kurczęta. Przecierpiał stratę kilkuset złotych. Po prostu. Masowa hodowla zmienia zasady.
Kwik
2 lata temu
Fuj! Kurczaka można zjeść ale raz do roku. Czerwone mięso jeszcze rzadziej. Troche to żenujące jest, że w czasach gdy znamy piramidę żywienia i przyczyny wielu chorób jeszcze pozwalamy sobie na takie artykuły. W ten sposób można pisać o warzywach. Mniej o owocach. Ale o mięsie... no litości. To nie XIX wiek. Czy komuna która stymulowała ilością mięsa miłość do władzy. Czas na zmiany.
FilipG
2 lata temu
Przede wszystkim zacznijmy ze żadne mięso nie jest zdrowe, nie zależnie od tego z jakiego zwierzęcia pochodzi. Urodziliśmy się witarianami.
Wariat .
2 lata temu
Chodujmy kurczaki na balkonach będziemy jeść tylko świeże i zdrowe mięso :)
Wariat
2 lata temu
Jedz my tylko kurczaki bez GMO . Czyli co jakiś czas wycieczka na wieś po zdrowe mięsko . Tylko trzeba znaleźć kogoś kto mam sprzeda kurczaka z wolnego chowu
Emilian58
2 lata temu
Jadam kury, które są wyszczepione i dziewice nie ruszane przez koguta. Bo breja od Pfizera jest najlepsza na wszystko i owszem.
Mięsożerca
2 lata temu
Byłoby fajnie gdyby kurczaki miały tyle antybiotyków co napisały niektóre osoby nie mające pojęcia o czym piszą. Hormony jak i antybiotyki dla wielu osób to zaleta ;) Mieso jest zdrowe i bardzo odżywcze. A roSpurek i pewne lobby jak nie chcą to niech nie jedzą i wygladają jak wygladają haha
kormi
2 lata temu
Panowie specjaliści od zawartości i składu mięsa przedstawcie swoje tytuły naukowe ( wykształcenie ) .Każda wypowiedź powinna być oparta na realnych argumentach . Inne wypowiedzi należy traktować jako bezsensowny bełkot .
emil
2 lata temu
najlepszy kurczak jest z własnej zagrody,samemu odchowany
emil
2 lata temu
najlepszy kurczak jest z własnej zagrody,samemu odchowany
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić