o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
KGG
|

Przez 10 dni piła zakwas z buraków. Oto piorunujące efekty

60
Podziel się

Grono osób zachwalających zalety zakwasu buraczanego stale rośnie. Bywa też rekomendowany jako napój odmładzający, wzmacniający odporność i o silnym działaniu antynowotworowym. Justyna Sokołowska postanowiła pić go codziennie przez 10 dni. Oto efekty.

Przez 10 dni piła zakwas z buraków. Oto piorunujące efekty
bDIxnHBx

Zalety zakwasu buraczanego

Zakwas buraczany nie jest pasteryzowany jak soki dostępne w dyskontach. Powstaje on w procesie kiszenia buraków i za sprawą fermentacji, za którą odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego.

Zakwas buraczany nie tylko pozytywnie wpływa na unormowanie poziomu ciśnienia we krwi, lecz także na układ krążenia. Ma także silne działanie antynowotworowe. Ponadto działa też uspokajająco i wspomagająco w zaburzeniach snu.

bDIxnHBz

Od kiedy go piję, zaczęłam zasypiać jak niemowlę, budzić się wypoczęta, a rano nie potrzebuję kawy na rozbudzenie. Co zaskakujące okazało się dla mnie samej, nie miałam nawet na nią ochoty! - mówi na lamach WP abcZdrowie Justyna, która przez 10 dni piła zakwas z buraków.

Pomaga w przeziębieniu

Gdy Justyna zaczęła zmagać się z przeziębieniem. Picie zakwasu z buraków uchroniło ją przed rozwojem poważniejszej choroby.

Kiedy czułam, że choroba zaczyna mnie rozkładać, sięgnęłam wieczorem po dodatkową szklankę buraczanego płynu i rano obudziłam się z o wiele lepszym samopoczuciem - przekonywała.

bDIxnHBF

Wpływa na urodę

Zakwas buraczany ma w sobie wiele antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które niszczą wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają wielu chorobom. Jest on bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, potasu, magnezu czy fosforu. Poprawia kondycję skóry i pozwala pozbyć się niechcianych zmian skórnych.

Faktycznie, już na drugi dzień kuracji zakwasem buraczanym zauważyłam, że cera stała się bardziej promienna i odzyskała witalność. Po dłuższym stosowaniu moja skóra wyglądała jak po drogim, ekskluzywnym zabiegu - twierdzi Justyna.

bDIxnHBG

Dzięki sporej zawartości kwasu foliowego i żelaza jest także polecany kobietom w ciąży.

Przepis na zakwas z buraków

Justyna nie ma wątpliwości - picie zakwasu z buraków przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jak należy go przygotować?

Robi się go zaledwie 10 minut i najlepiej ten zdrowy eliksir przygotować w dużym słoju lub kamionkowym garnku. Osobiście wybrałam duży słój, żeby móc obserwować dzień po dniu to, jak powstaje mój zakwas. Weźcie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Surowe buraki trzeba umyć, obrać i pokroić w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę przypraw i zalewamy litrem lekko słonej wody (musi być przegotowana i ostudzona). Następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 – 5 dni. Po tym czasie odcedzamy buraki z zakwasu, który przelewamy do butelek i trzymamy potem w lodówce. I tyle! - dzieli się przepisem Justyna.

bDIxnHBH

Warto włączyć zakwas z buraka do codziennego menu, a na efekty nie będziemy musieli długo czekać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDIxnHCa
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(60)
Kilof
miesiąc temu
Piłem rano przed wyjściem do pracy. Po dziesięciu dniach tak odmłodniałem że żona mi spakowała tornister do szkoły.
Stermik
miesiąc temu
Stare, sprawdzone przepisy. Zakwaszone buraki to bomba prozdrowotna.
Monia
miesiąc temu
Bzdury,warto go pić ale nie przesadzajmy z tymi wymysłami jaka to cera itp.
bDIxnHCb
Irenka1
miesiąc temu
Ja piję na okrągło zakwas buraczany który sama robię. Systematycznie jestem Zdrowa i owszem ale żadne rewelacje. Zawsze w artykułach nadinterpretacja
Red
miesiąc temu
Ja też pije od roku, teraz żona zabiera mnie na sanki, Super..!!!
Najnowsze komentarze (60)
Idris
miesiąc temu
Ja również piłam przez 2 m-ce sok z buraków i teraz zrobiłam przerwę. Ale nie przesadzajcie z tym odmładzającym wpływie buraków. Trzeba jeść dużo warzyw, owoców, nie palić papierosów, nie nadużywać alkoholu, wysypiać się odpowiednią ilość godzin czyli prowadzić higieniczny tryb życia i też zauważycie zmianę w swoim wyglądzie, ale nie po 10 dniach....tylko po kilku miesiącach. Pozdrawiam.
Gosia
miesiąc temu
Trzeba pamiętać o zbieraniu piany codziennie. Jak przestanie się pojawiać zakwas gotowy.
Dan
miesiąc temu
Zadna nowosc!
Mirka90
miesiąc temu
A ile soli kg? Dwa?
Zina
miesiąc temu
Pije go od kilku miesiecy ale z innego powodu...dobrze dziaa na zaparcia.Natomiast ze spaniem mam nadal problemy..czy odmlodnialam?
Tom
miesiąc temu
Zakwas jest pyszny i zdrowy jak wszystkie kiszonki. Nie ma co się rozwodzić nad jego działaniem odmładzającym. Kwas foliowy, witaminy itp. W każdym razie....Śwetny na kaca ;). Ja dodaję jeszcze łyżeczkę cukru na litr solanki. Zdecydowanie poprawia smak. Dziś dodałem nawet dwa plastry selera. Z doświadczenia (robię zakwas od 8 lat) zupełnie nie potrzeba żadnych starterów w postaci soku z ogórków lub skórki chleba. Bakterie same sobie dadzą radę. Zwłaszcza w polskich warunkach. I na koniec, ostatnio buraki po kiszeniu ugotowałem i zrobiłem barszcz czerwony. (nie ze skąpstwa :))..wyszedł świetny. Proszę tylko pamiętajcie żeby go nie zagotować. Długo... i w temp. 95 -98 st. Piękny klarowny i głęboko czerwony barszcz naturalnie zakwaszony i wykorzystane wszystkie warzywa:) enjoy
Kosmopolak
miesiąc temu
Nastawiony zakwas na początek trzeba czymś zakwasić, ja zawsze dodaję do pokrojonych buraków ok. 0.5 szkl. zakwasu z poprzedniego razu, już gotowego. Nastawiając swój zakwas pierwszy raz, nie mamy jeszcze zakwasu z poprzedniego razu, dlatego można go zakwasić np. Sokiem z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty, oczywiście domowy sok, to spowoduje, że fermentacja szybko ruszy i zakwas będzie gotowy po 5 dniach do picia. Można dać skórkę razowego chleba zamiast soku z kiszonki ale osobiście nie polecam, gdyż z nią zakwas częściej pleśnieje a i trudno w sklepach o prawdziwy razowy chleba, chyba że macie taki pewny chleb. Polecam codzienne picie, już 0.5 szkl. Oczywiście nie oczekujcie efektów natychmiastowo, bo to bzdura, ale długotrwałe picie z pewnością wpłynie pozytywnie na nasz organizm.
Piłem go
miesiąc temu
Ostrzegam nie przesadzajcie z tym zakwasem wcale nie jest taki zdrowy a w dużych ilosciach jest szkodliwy.
bDIxnHBT
Red
miesiąc temu
Ja też pije od roku, teraz żona zabiera mnie na sanki, Super..!!!
Jola
miesiąc temu
Ja robię większe ilości w 10-cio litrowym wiaderku po serniku (weźcie z cukierni)Ok 4kg lub więcej buraka myje kroje nie obieram 1,5glowki czosnku op.ziela op.liscia laurowego.Gotuje 5litrow wody,3duze łyżki soli,1duza cukru.Zalewam letnią wodą buraki i jeśli mam to wlewam ok. pół szklanki wody z ogórków kiszonych (ale nie musi być)Po 3-4dniach gotowe Radzę próbować według swego smaku Pilnować żeby nie zrobił się biały nalot .Smacznego
Danka
miesiąc temu
ja dodaję skórkę chleba na zakwasie i wtedy sok jest pyszny
Geri
miesiąc temu
Że zdrowe wiadomo, ale cudów nie wymyślajmy. Piłam miesiąc i jakoś młodsza i piękniejsza nie jestem :)
aspstyent.
miesiąc temu
Czysta woda jest bardzo szkodliwa. Miałem kolgę który umarł, po wypiciu wiadra wody. To był zakład o pół litra, i wygrał.Tyko nie zdążył wypić, tego wygranego.
idywidum.
miesiąc temu
Nie chorowałem nigdy na grypę i inne choroby chociaż kwasu buraczannego nie piłem nigdy, a ma 83 lata.Co jest tego powode? Ja bajki tak lubię ogromnie.Będą w wojsku ,cała jednosta chorowała na grypę,a było nas pięć osób którzy nie chorowali, bez kwasu.
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić